Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Burány szerint Ron Werber nem dolgozik Magyarországon

2004.05.08. 10:51
Répássy Róbert fideszes politikus hétfőn azonnali kérdést tesz fel a parlamentben Ron Werber magyarországi tevékenykedésével kapcsolatban, miután a munkaügyi miniszter a héten arról tájékoztatta párttársát, hogy a "kampánytanácsadó" nem végez Magyarországon munkát, jövedelemszerző tevékenységet nem folytat, ezért nincs szüksége munkavállalási engedélyre sem, írja a Magyar Nemzet. Burány Sándor szerint Ron Werbernek nincs szüksége vízumra sem "a rövid idejű itt-tartózkodásra". A munkaügyi miniszter szerint az MSZP a Werber Public Affairs nevű külföldi bejegyzésű céggel kötött szerződést, nem Werberrel.
Szijjártó Péter fideszes politikus írásbeli kérdésére, hogy mit keres Magyarországon Ron Werber, Burány Sándor írásban válaszolt. A Magyar Nemzet szerint Szijjártó azt akarta megtudni, hogy "mikor és melyik munkaügyi hatóság engedélyezte Ron Werbernek, az MSZP izraeli kampánytanácsadójának a munkavégzést Magyarországon, illetve milyen típusú vízumkérelemhez igényelt munkavégzési engedélyt".

Fontos szerep

Ron Werber, a szocialisták győztes, 2002-es parlamenti választási kampányában játszott fontos szerepet. Ezt követően az MSZP illetve a kormány folytatta a tanácsadóval elkezdett együttműködést. Tavaly a Miniszterelnöki Hivatallal kötött 10 ezer dolláros szerződést egy tanulmány elkészítésére a kampánymenedzser. Ron Werber napjainkban az MSZP EP-választási kampányát vezeti.

Nem végez munkát

Burány Sándor munkaügyi miniszter ugyanakkor azt válaszolta a fideszes felvetésre, hogy Ron Werber nem végez munkát, illetve nem folytat jövedelemszerző tevékenységet Magyarországon, ezért nem szükséges részére sem munkavállalási engedély és sem tartózkodási vízum. A miniszter válaszlevelében a magyar és az izraeli kormány között létrejött megállapodásra hivatkozott, amely szerint kilencven napot meg nem haladó tartózkodás esetén kölcsönösen, vízum nélkül utazhatnak a két ország állampolgárai. Ezért nem kell Werbernek vízum "rövid idejű itt-tartózkodására", írja Burány.

A cégével szerződtek

"Az MSZP határozott idejű megállapodást kötött a tanácsadási feladatok ellátására a Werber Public Affairs nevű külföldi bejegyzésű céggel. E magánjogi szerződés alapján történik a (...) feladatok teljesítése" - áll a miniszter levélében. Ha igaz a miniszter válasza, akkor Werber turistaként kapott 10 ezer dollárt a MeH-től, mondta Répássy Róbert fideszes politikus a Magyar Nemzetnek. Répássy hétfőn azonnali kérdést tesz fel a miniszternek, amelyben választ vár arra, hogy míg "a Munkaügyi Felügyelet határozottan fellép a romániai feketemunkásokkal szemben, most viszont maga a miniszter ad felmenetést az MSZP tanácsadójának", írja a lap. Ha a miniszteri válasz nem elégíti ki Répássyt, a fideszes kilátásba helyezte, hogy az idegenrendészeti hatóságokhoz fordul.