Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Visszaköltözhetnek a Rottenbiller utcai ház lakói

2001.02.26. 13:46
Záros határidőn belül visszaköltözhetnek a Rottenbiller utca 30. számú házának lakói, akiket gázrobbanás veszélye miatt telepítettek ki vasárnap este. Az ijedtséget valószínűleg egy megrepedt, béleletlen kéményből visszaszivárgó füstgáz okozta. A szomszédos ház építtető cége és a független statikusok szakvéleménye szerint a ház falai nem a munkák, hanem az eredeti szabálytalan építtetés miatt repedtek meg, és a hibák néhány éven belül mindenképpen jelentkeztek volna. Az építtető ettől függetlenül vállalja a helyreállítás költségeit.
Záros határidőn belül visszaköltözhetnek a Rottenbiller utca 30. számú házának lakói, akiket gázrobbanás veszélye miatt telepítettek ki vasárnap este. Az ijedtséget valószínűleg egy megrepedt, béleletlen kéményből visszaszivárgó füstgáz okozta.

A szomszédos ház építtető cége és a független statikusok szakvéleménye szerint a ház falai nem a munkák, hanem az eredeti szabálytalan építtetés miatt repedtek meg, és a hibák néhány éven belül mindenképpen jelentkeztek volna. Az éppíttető ettől függetlenül vállalja a helyreállítás költségeit.

A katasztrófavédelmi hatóságok és a független szakértők még végzik a Rottenbiller utcai kiürített ház vizsgálatát, de valószínűtlennek tartják, hogy bármilyen katasztrófa nyomaira bukkanjanak. A ház lakóit vasárnap este kellett evakuálni, mert az egyik lakó gázszivárgást észlelt. A ház melletti telken a Magház Kft. megbízásából már hetek óta építési munkálatok folynak, amitől az épület falai megrepedtek. Ez szintén hozzájárult a lakók pánikszerű meneküléséhez.

Ez egyik lakó gázszagot érzett és megijedt, hogy a falak szétcsúszása miatt eltörtek a vezetékek, és szivárog belőlük a földgáz. Az utólagos elemzések szerint valószínűleg egy béleletlen kémény ment tönkre, és ebből szivárgott vissza valamennyi füstgáz, ami viszont nem okozott robbanásveszélyt. A csöveknek semmi baja, de az esetleges katasztrófahelyzet miatt a hatóságok a kiürítés mellett döntöttek.

Szakszerűtlenül tartották karban az öreg házat

Iványi György, a szomszédos házat építtető Magház kft. ügyvezetője szerint az épület vízszintes és függőleges irányú mozgását mintegy három hete mérték először. Az építtetési szabályzat az ilyen típusú földmunkáknál megenged másfél centiméter függőleges elmozdulást. Mivel az épület vízszintes irányba is jelentősen elmozdult, az alvállalkozó Swietelsky Kft. dolgozói azonnal leálltak az építkezéssel, és megkezdték a lakóház szerkezetének megerősítését.

A két cég és a Fővárosi Polgármesteri Hivatal statikusai megállapították, hogy az elmozdulás oka a lakóház szabálytalan építése, elöregedett szerkezete és a rajta elvégzett szakszerűtlen karbantartási munkák voltak. A vizsgálat szerint az épület pincéjébe nem építették be a vízszintes tartást biztosító feszítővasakat, mert a házat két másik közé építették, és a szomszédos falaknak kellett volna megoldani a stabilizációt.

Kifelé tartó falak

A házat története során kétszer újították fel. A statikusok szerint a harmincas években hozzáépített szárny jelentősen rontja az épület egyensúlyát. Ennél is komolyabb bajt okozott a második felújítás, amit a hatvanas években végeztek el a házon. Ekkor vasbetongerendás béléstestre cserélték a fa födémszerkezetet, de elfelejtették összekötni a födémet és a bélésgerendákat. Ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy a falak kifelé dőljenek.

Iványi szerint már a terv kivitelezésének megkezdése előtt egyeztettek a ház lakóival, hogy a kisebb hibákat folyamatosan javítják, és nyár végén a felújítja a teljes házat. A tervezetnél nagyobb kár ellenére a Magház Kft. be akarja tartani az ígéretét, és állja a felújítás minden költségét.

Marad az eddigi engedélyezési gyakorlat

Szabó Zoltán, a kerület polgármestere szerint a jövőben sem kívánják szigorítani az építkezési engedélyek kiadatása körüli vizsgálatot. Ezt a helyzetet sem az építtető cég teremtette, mert a vizsgálatok szerint ők minden szabályt betartottak. A ház két-három éven belül mindenképpen megroggyant volna. Így viszont megelőzhetőek a későbbi problémák, mert a falakat vassodronyokkal fogják össze, és megakadályozzák a további szétcsúszást.