Márk
13 °C
28 °C

Repedő falak és pánik a Rottenbiller utcában

2001.02.25. 21:49
Gázrobbanás veszélye miatt költöztették ki annak a VII. kerületi háznak a lakóit, amelynek falai a szomszédos építkezés miatt megrepedtek. A Rottenbiller utcai épületben vasárnap délután pánik tört ki, miután az egyik lakó ügyvédjének tanácsára kihívta a tűzoltókat. A tizenöt családnak szállodában kell tölteni az éjszakát, amíg ellenőrzik a gázvezetékeket és a statikusok megvizsgálják az épületet. A szakértők szerint a ház nem fog összedőlni, a lakók többsége pedig másnap visszaköltözhet. A szerkezetépítő cég vezetője nem érti, miért kellett kihívni a tűzoltókat. Az építkezések rendben folytak, miután észlelték a repedéseket, azonnal hozzáláttak a ház megerősítéséhez.
Kiköltöztették annak a VII. kerületi háznak a lakóit, amelynek falai a szomszédos építkezés miatt megrepedtek. A Rottenbiller utca 30-as számú házhoz délután öt órakor riasztották a tűzoltókat, mert a lakók recsegésekre, ropogásokra lettek figyelmesek.

A szomszédos telken építkeztek
Jambrik Ferdinánd, a Tűzoltási Csoport vezetője elmondta, a falakon látható repedések és a kialakult pánikhangulat miatt úgy döntöttek, hogy a lakóknak el kell hagyniuk a házat. A nagyforgalmú Rottenbiller utcát félig lezárták, nehogy további repedések veszélyeztessék az épületet. "Katasztrófahelyzet nincs, de nem merném az éjszakát a házban tölteni" - fogalmazott Jambrik Ferdinánd.

Pánik a Rottenbiller utcában

A házból a mintegy harminc lakó a ház melletti járdára "menekült". Fiatal házaspárok babakocsival és öregek egyaránt vártak, nem tudták, mi lesz a sorsuk. Már három hete repedtek a falak - mondta el az Indexnek egy idős hölgy, aki az első emeleten lakik. Éjszakánként még a fal hullását is hallotta. Nagyon meg volt rémülve, hogy összedől a ház, mint legutóbb a Víg utcában. A tűzoltókat az egyik lakó ügyvédjének tanácsára hívták ki.

Pincétől a padlásig repedések a házon
Elsősorban a gázrobbanás veszélye miatt kellett a lakókat kiköltöztetni - nyilatkozta Matuscsán Tamás, a fővárosi önkormányzat statikusa. A lakók gázszagot éreztek, ezért a vezetékeket hétfőn ellenőrizni fogják. Ha nem igazolódik be a gyanú, akkor a lakók többsége ezt követően visszaköltözhet. Elsősorban a felső lakásoknál észleltek nagyobb repedéseket.

,,Nem történt semmi"

A ház melletti előkészületeket azonnal leállították, amikor három héttel ezelőtt észlelték a falak repedését - mondta Iványi György, a szerkezetépítő cég vezetője. Semmi sem történt ma, ugyanúgy végezték a ház megerősítését, mint az elmúlt hetekben. Egy ilyen öreg háznál mindig felléphetnek váratlan helyzetek és a cég természetesen vállalja a helyreállítási munkák költségét.

Egyetlen olyan szakvélemény sincs, amely azt támasztaná alá, hogy veszélyben lenne az épület - folytatta Iványi György. A lakókkal már amúgy is megállapodtak, hogy az építkezések befejezése után, augusztusban rendbehozzák a házat. Véleménye szerint már most visszaköltözhetnének otthonaikba.

Ideges lakók, kemény rendőrök

A papagáj is szállodában tölti az éjszakát
A BRFK akciós rendőrei a helyszínen rendíthetetlenül védték a bejárat előtt felállított kordont. "Jogász vagyok, engedjenek el!" - üvölt egy férfi, akinek a ház faláig sikerült eljutnia, hogy megnézze a repedéseket, de a rendőrök azonnal közbeléptek. Heves szóváltás után, melyben megtudhattunk, hogy a rendőröknek a bűnözőket kell üldözniük, a lakóknak meg a kordonon kívül kell maradniuk, visszatessékelték az úttestre a férfit. Néhány felbőszült lakó megpróbált otthonába visszamerészkedni, de mind a jogász sorsára jutott.

Este hét órakor a rendőrök kisebb csoportokban felengedték az embereket, hogy a legszükségesebb holmijukat összepakolják. A lakásaikra pecsétek kerültek, az éjszakát pedig az István utcai szállodában töltik.