Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Rozmaring eszi a hegyet

2003.10.17. 13:10
Évtizedekig tarthat még a murva kitermelése a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozó Rozmaring bányában. A helybeli lakók száguldó teherautókról, hegyfaló markolókról, engedély nélküli bányászatról tettek bejelentést. A hatóság emberei szerint a bányászat a műszaki üzemi tervtől nem tér el.
"A bányavállalkozó nyilatkozta, hogy a szükséges intézkedéseket mielőbb megteszi" - áll abban a jegyzőkönyvben, amely az Index érdeklődése nyomán született. Jelen vannak: Simó Gáspár, Halupka Gábor (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság), Veres Imre (Szolnoki Bányakapitányság), Németh Géza (Rozmaring Bányászati Kft.). Tárgy: hatósági helyszíni szemle.

Amikor építkeztek, bezzeg jól jött

Hatóság helyszíni szemlén
Tekintse meg képeinket!
Százharminc teherautó hajt el naponta 80-100 kilométeres sebességgel a pesthidegkúti Patakhegyi utcán, felverve a környék nyugalmát; a bányarobbantások nyomán a bárszekrényben összekoccannak a kristálypoharak; a bányászatra nincs engedély, a solymári és a pesthidegkúti önkormányzat is meg van győződve arról, hogy a másik területére esik a bánya; a bányászat miatt elfogy a hegy.

Pesthidegkút Solymárral határos része Budapest egyik legszebb és a központtól talán legtávolabb eső pontja. Elegáns villák, elkerített lakóparkok váltogatják egymást. Azok költöznek ide, akiknél az undorodás a bűzös várostól olyan tehetősséggel párosul, amely nem kényszeríti őket agglomerációs ingázásra. Pénzükért idilli környezetet szeretnének, csakhogy felfedező sétáik során rendre a bánya elzárt kapujában találják magukat, útközben pedig vigyázni kell, a gyerek nehogy egy teherautó alá vezesse kismotorját.

Az Index érdeklődésére Simó Gáspár, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság geológiai felügyelője hatósági helyszíni szemlét rendel el, tekintettel arra is, hogy mára aktuálissá vált a bánya új kitermelési műszaki üzemi tervének jóváhagyása. "Amikor a pesthidegkútiak építkeztek, akkor bezzeg jól jött, hogy a közelben lehet jó minőségű murvához jutni" - mondja Németh Géza, a Rozmaring Bányászati Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint a környező kiserdőket sem a város másik végéből szórják tele szeméttel. A hatósági szemlét tartó felek a bánya mélyén állnak. Egy markológép, egy rozsdás futószalag és vakító murva mindenütt.

Nem adták volna meg

Az egykori Rozmaring termelőszövetkezet - ipari termelésének bővítéseként - 1976-ban nyitotta a bányát. Azóta - ezt megerősíti az Index munkatársának az üggyel foglalkozó helyettes bányakapitány és a geológiai felügyelő - jogszerűen működik. A bánya működésében a rendszerváltozás hozott fordulatot, hiszen - ahogy az ügyvezető fogalmaz - "az egész ország építkezett".

"Ha a bányát három évvel később akarták volna megnyitni, akkor nem valószínű, hogy megadjuk az engedélyt" - mondja Simó Gáspár, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának geológiai felügyelője, a Budai Tájvédelmi Körzet ugyanis csak 1978-ban létesült. A bányászatot elvileg le lehetne állítani, a bányatörvény azonban előírja a vállalkozó kártalanítását. Az ügy vélhetően bíróság elé kerülne, az eredmény pedig "előre kiszámítható". A nemzeti park igazgatósága legfeljebb annyit tehet, hogy új bánya megnyitásához nem járul hozzá. A bánya kimerülése után a területet a vállalkozónak saját költségén rekultiválni kell. Szakemberek szerint vissza lehet állítani az eredeti állapotot, mivel a bányát "a belső irányba" művelik, nem úgy, mint a nevezetes, a 2-es útról jól látható váci bányát, ahol a munkagépek tényleg megették a hegyet.

Visszaesett a termelés

Klikk a képre
A föld még négyszázezer tonna ásványvagyont rejt. Most már minden a piactól függ. "A daliás időkben 70-80 ezer tonnát termeltek ki évente, napjainkra viszont 15 ezer tonnára esett vissza a forgalom" - mondja az ügyvezető igazgató. Ha az érdeklődés ilyen csekély marad, akkor huszonhat-huszonhét évig kell együtt élniük a környékbelieknek a bányával. A tulajdonos szerint ezt a mennyiséget - a lakók által jelzett százharminccal szemben - naponta öt-hat teherautó hordja el. Ezek, egy korábbi megállapodás értelmében, húsz-harminc kilométeres sebességgel haladnak. Igaz, a tulajdonos nem tud felelősséget vállalni, mivel azokat a murvát vásárlók küldik a bányába.

A közelben lakók abban reménykedhetnek, hogy a kínai és a mediterrán konkurencia felhagy magyarországi piachódításával, és visszatérnek a régi szép idők: akkor öt év alatt kimerülne a bánya. Az Index kérésére megtartott helyszíni szemle jegyzőkönyvébe így csak olyan kifogások kerülhettek, hogy a területről elszállítják a fémhulladékot. Egyébként "a kitermelés a műszaki üzemi tervtől nem tért el".