Ágnes
-1 °C
2 °C

'Egymilliárd a Medgyessy-Gyurcsány-kormány udvartartására'

2004.12.13. 12:17
"2004-ben több mint egymilliárd forintot fizetett ki a kancellária a Medgyessy-Gyurcsány-kormány udvartartására, állítja Répássy Róbert a Miniszterelnöki Hivatal által a múlt héten publikált szerződések listájára hivatkozva.

"Nem fogadható el az, hogy a kormány titokban tartsa intézkedéseinek a hatásait vizsgáló közvélemény-kutatásokat ", amelyekre 2004-ben több mint egymilliárd forintot költött a "Medgyessy-Gyurcsány-kormány - mondta Répássy Róbert egy hétfői sajtótájékoztatón. Szerinte a kormányzat saját udvartartásának fizetett. Kitért arra, hogy a szerződések közül huszonkettő tanácsadói megbízás. Répássy szerint van olyan szerződés, amely havonta hárommilió forint bevételt hoz gazdájának.

Vezetői tanácsok a kormánynak

A tanácsadások között a leggyakoribb a kommunikációs tanácsadás, de volt, aki jogi tanácsokat, sőt akadt, aki politikai és vezetői tanácsokat adott az ország vezetőinek" - mondta, és kérdezte erről Gál J. Zoltánt a parlamentben a plenáris ülésen. Répássy Róbert adatai szerint tíz közvélemény-kutatás készült, és a MeH bruttó 116 millió forintot fizetett a Szonda Ipsosnak, 56 millió forintot a Mediánnak, 42 millió forintot pedig a Marketing Centrumnak.

A szerződések közül hét valamilyen tanulmány elkészítésre irányult, ezek között van olyan, amelyért 15 milliót fizetett a kancellária. "A leghasznosabb minden bizonnyal az Adat- és hangintegráció alkalmazási gyakorlata és műszaki megoldásai című tanulmány lehetett, tíz millió forintért" - jegyezte meg.

Sok ismerős név

Répássy Róbert elmondta, hogy a kancellária beszállítója többek között a MeH volt közigazgatási államtitkára, Zsuffa István által vezetett Hold-Ing Kft., a volt adatvédelmi biztos, Majtényi László által vezetett Eötvös Károly Központ Kht., Rudi Zoltán MTV-elnök korábbi cége, a Kiwiland Kft., valamint Gyurcsány Ferenc üzlettársának, Tunyogi Lászlónak a volt cége, az Econ-Trust Kft., illetve a "kakaóbiztos óvodai számítógépekről elhíresült Haisystems Kft." és a Fiatal Baloldal korábbi választmányi elnöke, Komássy Ákos is.

A MeH 2004-es kifizetései kétmilliárd forintot tesznek ki, ebből egymilliárd forintot a nemzeti ünnepekre, valamint az uniós csatlakozáskor rendezett ünnepségekre fizettek ki, így az például az Időkerékhez kapcsolódó kiadásokra vagy az Örömkoncertre - tette hozzá.

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal egyik politikai államtitkára szerint Répássy visszaél a nyilvánossággal, de elmondta, hogy félévente nyilvánosságra hozzák az iratokat. A miniszterelnöki fotózásokkal kapcsolatban Gál J. Répássyt emlékeztette arra, hogy az Ezüsthajó Kft felvételeit is "górcsõ alá veheti", bár azokat jelenleg a rendõrség vizsgálja - tette hozzá. Gál J. a Répássy által említett tanulmányról elmondta, hogy az internetes alapú "kormányzati gerinchálózat" kiépítéséről szól.