Jenő
-3 °C
6 °C

Medgyessy-kormány: személyi titkolózás romaügyben

2002.05.24. 13:12
A napokban véglegesített kormányprogramban minden eddiginél nagyobb súllyal szerepelnek a romák integrációjával összefüggő feladatok, ugyanakkor a roma szervezetek sérelmezik, hogy az új kormány még mindig nem nevezte meg a kisebbségi államtitkári poszt várományosát.
Az új kormányprogram ígéretet tesz többek között a kisebbségek parlamenti képviseletének megoldására, egy antidiszkriminációs törvény megalkotására, a gyűlöletbeszéd elleni fellépésre, a cigánytelepek felszámolására, valamint a roma gyerekek iskolai elkülönítésének megszüntetésére. Közben szinte utolsóként még mindig nem nevezték meg a kisebbségi államtitkári poszt várományosát.

Az MSZP felszámolná a cigánytelepeket

A leendő kormány romák integrációjával kapcsolatos teendőit tizenöt pontban összefoglaló programszakasz leszögezi, hogy a cigányság szociális süllyedését nem etnikai problémának tekintik, ezért széleskörű szegénység-ellenes programot indítanak. A feladatok között a kormányprogram a civil roma jogvédő szervezetek támogatása mellett kiemeli egy szankciókat is tartalmazó antidiszkriminációs törvény elfogadását, a gyűlöletbeszéd elleni hatékony fellépést, a cigánytelepek öt éve halogatott felszámolását.

A kormányprogram a kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatban úgy fogalmaz: az "a többség nem halasztható morális és politikai kötelessége". Az oktatásról szóló programpontokban a roma gyerekek óvodáztatásának biztosítása mellett, kiegészítő pótlékot és ösztöndíjalapot ígérnek a roma gyerekekkel foglalkozó iskolák és pedagógusok számára. A kormány - áll a programban - az iskolákban különös figyelmet fordít a szegregáció megszüntetésére.

A MEH-hez kerül a kisebbségi hivatal

A romák foglalkoztatásának segítésére nagyszabású és átfogó programok indítását vállalja a kormányprogram. A Munkaügyi Minisztériumban a tervek szerint külön főcsoportfőnök foglalkozik majd a hátrányos helyzetű munkavállalók, köztük a romák foglakoztatási esélyeinek növelését célzó teendőkkel - közölte a leendő munkaügyi miniszter. Kiss Péter kitért rá, hogy a területfejlesztési és az Európai Uniós forrásokat a romáknak is kedvezve elsősorban a hátrányos helyzetben lévő régiókba koncentrálják majd.

A roma ügyi feladatok hatékony végrehajtásának kormányzati koordinálására a Miniszterelnöki Hivatalnak (MEH) várhatóan lesz egy külön szervezeti egysége, aminek a felügyeletében közreműködik majd a tárca - eddig meg nem nevezett - kisebbségekért felelős politikai államtitkára - tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot a kancellária vezetésére felkért Kiss Elemér. A miniszterjelölt azt is elmondta, hogy az Igazságügyi Minisztériumtól a MEH-hez átkerülő Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal teljes felügyelete is a leendő államtitkár hatáskörébe tartozik majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?