Huba
19 °C
33 °C

Medgyessy-kormány: személyi titkolózás romaügyben

2002.05.24. 13:12
A napokban véglegesített kormányprogramban minden eddiginél nagyobb súllyal szerepelnek a romák integrációjával összefüggő feladatok, ugyanakkor a roma szervezetek sérelmezik, hogy az új kormány még mindig nem nevezte meg a kisebbségi államtitkári poszt várományosát.
Az új kormányprogram ígéretet tesz többek között a kisebbségek parlamenti képviseletének megoldására, egy antidiszkriminációs törvény megalkotására, a gyűlöletbeszéd elleni fellépésre, a cigánytelepek felszámolására, valamint a roma gyerekek iskolai elkülönítésének megszüntetésére. Közben szinte utolsóként még mindig nem nevezték meg a kisebbségi államtitkári poszt várományosát.

Az MSZP felszámolná a cigánytelepeket

A leendő kormány romák integrációjával kapcsolatos teendőit tizenöt pontban összefoglaló programszakasz leszögezi, hogy a cigányság szociális süllyedését nem etnikai problémának tekintik, ezért széleskörű szegénység-ellenes programot indítanak. A feladatok között a kormányprogram a civil roma jogvédő szervezetek támogatása mellett kiemeli egy szankciókat is tartalmazó antidiszkriminációs törvény elfogadását, a gyűlöletbeszéd elleni hatékony fellépést, a cigánytelepek öt éve halogatott felszámolását.

A kormányprogram a kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatban úgy fogalmaz: az "a többség nem halasztható morális és politikai kötelessége". Az oktatásról szóló programpontokban a roma gyerekek óvodáztatásának biztosítása mellett, kiegészítő pótlékot és ösztöndíjalapot ígérnek a roma gyerekekkel foglalkozó iskolák és pedagógusok számára. A kormány - áll a programban - az iskolákban különös figyelmet fordít a szegregáció megszüntetésére.

A MEH-hez kerül a kisebbségi hivatal

A romák foglalkoztatásának segítésére nagyszabású és átfogó programok indítását vállalja a kormányprogram. A Munkaügyi Minisztériumban a tervek szerint külön főcsoportfőnök foglalkozik majd a hátrányos helyzetű munkavállalók, köztük a romák foglakoztatási esélyeinek növelését célzó teendőkkel - közölte a leendő munkaügyi miniszter. Kiss Péter kitért rá, hogy a területfejlesztési és az Európai Uniós forrásokat a romáknak is kedvezve elsősorban a hátrányos helyzetben lévő régiókba koncentrálják majd.

A roma ügyi feladatok hatékony végrehajtásának kormányzati koordinálására a Miniszterelnöki Hivatalnak (MEH) várhatóan lesz egy külön szervezeti egysége, aminek a felügyeletében közreműködik majd a tárca - eddig meg nem nevezett - kisebbségekért felelős politikai államtitkára - tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot a kancellária vezetésére felkért Kiss Elemér. A miniszterjelölt azt is elmondta, hogy az Igazságügyi Minisztériumtól a MEH-hez átkerülő Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal teljes felügyelete is a leendő államtitkár hatáskörébe tartozik majd.