Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem fizetnek az érettségiért

2005.08.18. 07:37
Forráshiány miatt nem akarja visszafizetni a korábban érettségizetteknek az új érettségi vizsga díját az Oktatási Minisztérium. A jogszabályi változások miatt újrázásra kényszerülők kártalanítása húszmillió forintba kerülne. A Népszabadság hírét cáfolta az Oktatási Minisztérium délutáni közleménye, mely szerint az ősszel visszafizetik az régebben érettségizett felvételizők vizsgadíját.

Mégsem fizetik vissza a korábban érettségizett, de a felvételi miatt újra vizsgára kényszerülők vizsgadíját, értesült a Népszabadság. A kétszintű érettségi bevezetésével az újravizsgázóknak ugyanis az írásbeli és szóbeli vizsgáért együtt hatezer, külön-külön négyezer forintot kellett fizetnie, az informatikai és az emelt szintű nyelvi érettségi tízezer forintba került.

A korábban érettségizettek ezt igazságtalannak tartották, ezért az Oktatási Minisztérium ígéretet tett rá, hogy azoknak, akiknek a jogszabályi változások miatt kellett újra vizsgázniuk, visszatérítik a vizsgadíjat, írja a Népszabadság. Ebbe a csoportba tartoztak azok a korábban érettségizett felvételizők, akik a régi rendszerben még nem vizsgáztak mostani felvételi tárgyaikból.

Az Oktatási Minisztérium tavasszal rendeletben akarta szabályozni a visszatérítést, ez azonban mind a mai napig nem készült el. A visszatérítés mintegy húszmillió forintjába kerülne a tárcának. A Népszabadság érdeklődésére most azt közölték a minisztériumnál, hogy forráshiány miatt senki sem kapja vissza a pénzét, bár ezt később azzal egészítették ki, hogy keresik a lehetőséget a pénz előteremtésére.

A minisztérium délután közleményben cáfolta a napilap értesülését, és közölték, az érintett mintegy ezernyolcszáz diák az ősz folyamán visszakaphatja a négy-tízezer forintos vizsgadíjat. A visszatérítés feltételeiről az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont a jövő hét folyamán tájékoztatja az érintetteket.