Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Idén hangkultúrából is lehet érettségizni

2008.04.22. 07:26
Több mint 125 ezer diák jelentkezett idén érettségi vizsgára, májusban tartják az írásbeli, júniusban pedig a szóbeli vizsgákat. A tanulók vizsgázhatnak például arab, újgörög vagy beás nyelvből, de katonai alapismeretekből, hangkultúrából, bibliaismeretből vagy környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretekből is.

A tavaly tavaszinál nyolcszázzal többen jelentkeztek az idén érettségire, így a május 5-én kezdődő vizsgákon várhatóan 125546 diák ad majd számot tudásáról. A tételek biztonsága érdekében az ellenőrzési folyamatba egy pluszlépést épített be a szaktárca.

Bár a végzős diákok száma csökken, közülük várhatóan 85-86 ezer diák szerez majd érettségi bizonyítványt, az összes érettségiző száma mégis nő, az előrehozott, szintemelő, kiegészítő, pótló, javító vizsgák miatt, tartalmazza az oktatási tárca által összeállított tájékoztató.

A végzős diákok száma elsősorban azért csökken, mert több mint 10 ezer diák a nyelvi előkészítő évfolyamok 2004 szeptemberi bevezetésekor ilyen típusú (öt éves) középiskolai képzésbe került, ezért ők korosztályuknál egy évvel később, azaz csak jövőre tesznek rendes érettségi vizsgát.

A tavaszi érettségi írásbeliken és szóbeliken 125546 diák összesen 455557 vizsgát tesz le. A vizsgák közül 27987 emelt szintű, 427570 pedig középszintű. Idén az idegen nyelven tett vizsgák tárgyait külön számolva 182 tárgyból jelentkeztek középszintű és 96 tárgyból emelt szintű vizsgára a diákok.

Az írásbeli érettségi vizsgák május 5-től 27-ig tartanak, ezeket az emelt szintű szóbelik követik június 5-11. között, míg a középszintű szóbeli érettségi vizsgákat június 16-27. között tartják. A nyilvántartás szerint a tavaszi vizsgaidőszakban 3414 vizsgabizottság működik majd.

Az idei érettségi vizsgákra összesen 1150 millió forintot különítettek el az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) fejezeti kezelésű előirányzataiból.

A tavaszi érettségi vizsgaidőszakban a vizsgák menetét vagy a vizsgázók felkészülését érintő jelentős változás nem lesz. Az OKM tájékoztatása szerint új, központi követelményekre épülő vizsgatárgy nem lépett be a rendszerbe. Érdekesség, hogy a tanulók vizsgázhatnak például arab, újgörög vagy beás nyelvből, de katonai alapismeretekből, hangkultúrából, vagy környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretekből is.

Várhatóan vizsgát tart a Hit Gyülekezete iskolája is, bibliaismeretből. Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese korábban azt mondta, hogy a katolikus, a református és az evangélikus hittan, valamint a judaisztika mellett néhány éve lehet érettségit tenni bibliaismeretből. Ez a Hit Gyülekezetéhez köthető, a felekezet 2005/2006-ban akkreditáltatta a vizsgát. Erre egyébként minden középiskolának és fenntartónak lehetősége van; ha egyház a fenntartó, akkor az a feltétel, hogy bejegyzett egyház legyen.

Az idén is rendkívül szigorú biztonsági előírások mellett készülnek a tételek. A tapasztalatok alapján az érettségi feladatsorok tartalmi és formai ellenőrzésének - amúgy is többlépcsős - folyamatába a leggyakoribb tárgyak esetében még egy ellenőrzési fázist iktatott be a minisztérium.

Az idén is minden szinten, minden tárgyból több, egymással egyenértékű feladatsor készült, amelyek közül sorsolással választanak. Az érettségi feladatlapok csomagolását az Oktatási Hivatal logisztikai osztálya végzi megfelelő biztonsági berendezésekkel felszerelt épületében, a csomagolás és tárolás idején 24 órás őrség garantálja a biztonságot. A tételek szállítása plombált csomagterű gépjárműveken történik, a gépkocsivezető mellett legalább még egy kísérővel.

A vizsgatételek a lehető legkésőbbi időpontban, a vizsganap reggelén kerülnek ki az iskolákba, addig őrzésük az illetékes körzetközponti jegyzők feladata.

A tételeket tartalmazó biztonsági tasakok a vizsgák előtt harminc perccel bonthatók fel, erről jegyzőkönyv készül. A tételeket a tantestület három tagjából álló bizottság előtt kell felbontani. Jegyzőkönyv készült, illetve készül a nyomtatási folyamatokról és a selejtekről is.

A tételek idő előtti felbontása, továbbítása, terjesztése bűncselekmény, amely minimális esetben is egyéves szabadságvesztéssel büntethető. Azért, hogy a korábbi érettségi idején történtekhez hasonlóak ne fordulhassanak elő, a tételeken a szolgálati titok felirat nagy betűkkel szerepel, a feladatlapok formailag teljesítik a titokvédelmi követelményeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?