Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Megváltoztatják a szerdai történelemérettségi-tételeket

2005.05.10. 15:06
Módosítani kell a történelemérettségi tételsorát a kérdések nyilvánosságra kerülése miatt. A kormány döntése alapján a vizsgát nem halasztják el, az új kérdéseket még szerda reggelig eljuttatják a középiskolákba. A vizsga így is két órával késöbb kezdődik majd. A kormányfő szerint nincs itt az ideje személyi konzekvenciáknak.

Menet közben alakítja át az oktatási tárca a szerdai történelemérettségi tételsorát. Mivel az érettségi kérdései már hétfőn este elérhetőek voltak az interneten, a szerdai vizsga két órás késéssel kezdődik majd, hogy minden iskolába eljuthasson az új kérdésekkel kiegészített új vizsgalap, jelentette be sajtótájékoztatóján Magyar Bálint oktatási miniszter szerdán.

Az oktatási tárca még kedden éjjel szétküldi az ország középiskoláinak az új történelemérettségi feladatsort. A középiskolák igazgatói a megyei közigazgatási hivataloknál vehetik át az érettségi feladatlapokat, a Pest megyei középiskolák igazgatói Budapesten, a Városház utca 7. szám alatt, míg a fővárosiak, a Fáy utcai sporttelepen, tájékoztatott az oktatási tárca közleményében. A megváltozott vizsgarendről lásd az Oktatási Minisztérium hivatalos tájékoztatóját.

Más a helyzet azokban az iskolákban, ahol a diákok idegen nyelven érettségiznek történelemből, A két tannyelvű és a nemzetiségi középiskolák diákjai május 21-én érettségizhetnek majd a tárgyból. A változás hatszáz érettségizőt érint.

Nem ismétlik meg a matematikaérettségit sem


Magyar Bálint sajtótájékoztatója
Klikk a képre!
Magyar Bálint kérdésre válaszolva bejelentette, hogy a magyarérettségihez hasonlóan a matematikaérettségit sem ismételtetik meg központilag. Csak mert pár száz diák hozzájuthatott a tételekhez nem szenvedhet a maradék nyolcvanezer, vélekedett a miniszter.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy egyes tanintézetekben megismértlik a vizsgát. Magyar Bálint elmondta, hogy felkérték az ezer intézményt, ha gyanús jeleket észlelnek jelezzék a tárcának azt. Magyar szerint eddig húsz jelzést kaptak, a feladatok kijavítása után dönthetnek az adott iskolák arról, hogy újrairatják-e az érettségit. Magyar arra a felvetésre, hogy honnan derül majd ki, hogy történt-e visszaélés, úgy reagált, a javításkor egy tanár észleli, ha egy osztály előre tudta a tételeket.

A kinyomtatott tételekkel csaltak

Magyar szerint az eddigi adatok alapján megállapítható, hogy az internetre nem az Oktatási Minisztérium szerverein elektronikus formában tárolt tételsorok kerültek fel, hanem a kinyomtatott változat.

Az Index birtokába került tételsorokról is megállapítható, hogy azok a kinyomtatott példányokról készített fényképfelvételek. A tételek kedd reggelre elözönlötték a webet, az Index munkatársai ingyen töltötték le a kérdéseket, de egy honlapon 799 forint + áfa árú emeltdíjas sms-ért lehetett hozzájuk férni.
Bővebben: Tételözön a neten>>

Magyar elmondása szerint az érettségi tételeket április 29-én szállították át a fegyveres őrökkel is biztosított központi raktárakból az elosztóközpontokba, ahonnan a középiskolák igazgatói szállították el a feladatsorokat. Magyar szerint a tételek tehát a középiskolákból kerülhettek nyilvánosságra.

Sérült a bizalom


Klikk a képre!
Magyar közölte, az, hogy az érettségi tételeket az iskolákban őrizték, nem számít újításnak. Mint mondta, az eddigi években is a magyar és a matematika tételeken kívül már hetekkel az érettségi előtt kipostázták az iskoláknak a többi tantárgy érettségi tételeit. "Ez a bizalmi viszony most sérült" - jelentette ki Magyar, aki egyben "gyalázatosnak" nevezte a történteket, megismételve hétfő esti álláspontját, miszerint politikai bűncselekmény történt.
Bővebben: Politikai bűncselekményre gyanakszik Magyar Bálint>>

László Boglár kormányszóvivő szerint a jelen helyzetben a minisztériumot nem gyengíteni, hanem megerősíteni kell. Magyar a lemondását firtató kérdésre úgy felelt, kiveszi részét a felelősségből, de nem érzi úgy, hogy le kellene mondania, mivel a tételek iskolákba kerüléséig nem szivárgott ki semmi.
Bővebben: Magyar Bálint nem mond le>>

Gyurcsány Ferenc kedden délután óriási felelőtlenségnek az érettségi tételek kiszivárogtatását. A kormányfő a legfontosabbnak 116 ezer érettségiző diák vizsgáit nevezte. Méltatta a minisztériumok közötti együttműködést, és leszögezte, hogy jelenleg az érettségi botrány nem politikai kérdés, viszont kilátásba helyezte, hogy ha lezajlottak a vizsgák, "utána érdemes kitérni arra, hogy kit és milyen felelősség terhel ebben az ügyben". Arra a kérdésre, hogy bízik-e Magyar Bálint oktatási miniszterben, megismételte, hogy a sikeres vizsga a legfontosabb, és ő jelenleg 116 ezer diákban bízik, akik érettségiznek. Nincs itt az ideje a személyi konzekvenciáknak.

Ahogy azt még a kérdések előtt kifejtette, szerdán új tételeket juttatnak el a középiskolákba. A menet közben módosított tételeket a Belügyminisztérium biztosítása mellett juttatják el a közigazgatási hivatalokhoz, és onnan az iskolákba. Emiatt a szerdai érettségi kétórás késéssel, tízkor kezdődhet csak meg.