Bazárt nyitnának a törökök a Rudasban

2003.09.19. 10:59
Lemondatná a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a fővárosi önkormányzatot a Rudas fürdő ingyenes használati jogáról, mert álláspontjuk szerint a főváros nem tesz eleget törvényben előírt felújítási kötelezettségének. A Rudas iránt jelentős török befektetői érdeklődés mutatkozik, a legnagyobb isztambuli fürdő üzemeltetője például bazárt nyitna itt - értesült az Infó Rádió.
Hamarosan tárgyalóasztalhoz ül a fővárosi önkormányzat a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal, az állami vagyonkezelő ugyanis szeretné lemondatni Budapestet a város egyik legpatinásabb fürdőjének, a Rudasnak az ingyenes használati jogáról - adta hírül az Info Rádió. Az állami tulajdonú fürdőről azért akarják lemondatni a fővárost, mert a KVI érvelése szerint nem tesz eleget felújítási kötelezettségeinek.

Az Info Rádió úgy tudja: az igazgatóság tervei szerint befektetők részére vagyonkezelésbe adnák a Rudas fürdőt. A főváros álláspontja szerint a KVI-nek nincs joga arra kötelezni az önkormányzatot, hogy a vagyonkezelés érdekében mondjon le az ingyenes használati jogról. A rekonstrukciós kötelezettség elmaradását azzal cáfolják, hogy augusztus végén készült el a tervdokumentáció, amely szerint a Rudas török fürdőjét a Széchenyi tervből nyert 195 millió forintból, plusz 200 millió forint saját forrásból felújítják.

A főpolgármesteri hivatal szakmai ügyosztálya azért sem támogatja a befektetők részére történő vagyonkezelésbe adást, mert így veszélybe kerülne az ingatlanban található nappali kórház működése. Az Info Rádió értesülései szerint Isztambul legnagyobb fürdőjének üzemeltetője komoly érdeklődést mutat a Rudas iránt, ennek érekében már tárgyalások is zajlottak a Török Nagykövetségen. Rusen Baltaci, az elmúlt évben kétszer is a fővárosba látogatott annak érdekében, hogy konkrét tárgyalásokat folytasson az együttműködésről. A török befektető a személyes bejárás után tervet is készített, amely szerint például egy török stílusú bazár működhetne a Rudas előcsarnokában.

A Rudas múltja
A Rudas fürdőt, és annak központját, a Török fürdőt a török uralom idején építették. 1556-ban Szokoli Musztafa építette át és varázsolta újjá a rossz állapotban lévő épületet, amelyet ekkor még Zöldoszlopos Fürdőnek hívtak. A fürdőhely első pontosabb leírását a bécsi levéltárban lévő 1597-ből származó kézirat tartalmazza. A fürdőt először az 1880-as években, következő alkalommal a II. világháború után újították fel. Mostanra megint esedékessé vált a korszerűsítése.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét