Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Rudi Zoltánt választották az MTV elnökének

2004.03.05. 12:09
Röviddel azután, hogy Magyar Televízió kuratóriumi elnöksége 6:2 arányban Rudi Zoltánt javasolta a köztévé elnökének, a civilkuratórium is nagy többséggel támogatta a köztévé eddigi aktuálisműsor-igazgatójának kinevezését. A korábban szintén esélyesnek tartott Baló György a kuratóriumi elnökség körében csak a két SZDSZ-es kurátor voksát kapta meg.
A régi és mögötte az új elnök, Ragáts Imre, Rudi Zoltán
Az MTV aktuális műsorait igazgató Rudi Zoltánt válaszották pénteken a közszolgálati televízió új elnökének. Rudi a vártnál simábban kapta meg a köztévé illetékes testületeinek támogatását. Pénteken délelőtt első körben megszerezte a nyolctagú kuratóriumi elnökség pártdelegáltjainak több mint kétharmados támogatását. Az MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es küldöttekből álló testület hat tagja Rudi mellett szavazott az MTV elnöki posztjáról szóló voksoláson.

Az Index információi szerint a korábban szintén esélyesnek tartott Baló Györgyöt, az MTV jelenlegi kulturális igazgatóját a kuratóriumi elnökség két tagja támogatta. Az elnöki pályázatokon már többször is sikertelenül induló Balóra a testület két, SZDSZ által delegált tagja szavazott. Péterffy András filmrendező nem kapott szavazatot.

A pártdelegáltak döntése után az MTV a civilszervezetek delegáltjaiból összeállított nagykuratóriuma is jóváhagyta a javaslatot. A médiatörvény a jelenlévő kuratóriumi tagok kétharmadának igenlő voksát követeli meg ez esetben. Az Index információi szerint a 26 tagból 19-en szavaztak Rudira.

Elnök még nem volt
A 40 éves, jogász végzettségű Rudi Zoltán pályáját a Magyar Rádióban kezdte 1986-ban. 1989-1999. között a Magyar Televízió különféle hírműsoraiban dolgozott, tíz évig irányította a parlamenti szerkesztőség munkáját, riporterként majd szerkesztőként tevékenykedett a Hazai Tükör, az Egyenleg valamint a Híradó szerkesztőségében. A Híradó főszerkesztői posztját 1997 augusztusától 1998 októberéig töltötte be. Rudi Zoltán 2000-től 2002-ig a tv2 munkatársa volt, azután lett az MTV aktuális műsorokért felelős igazgatója.