Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Rudi tíz százalékkal csökkenteni az MTV költségeit

2004.04.08. 17:32
Minden, a Szabadság téren töltött nap milliókat vesz ki az adófizetők pénzéből, vélekedett az MTI-nek nyilatkozó tévéelnök az MTV új székházba költözését szorgalmazva. Rudi Zoltán tíz százalékkal kívánja csökkenteni a köztévé működési költségeit.
Újabb költségcsökkentéseket tűzött célul a Magyar Televízió (MTV) Rt. egy hónappal ezelőtt megválasztott elnöke, aki csütörtökön nyilatkozott az MTI-nek. "Azonnal el kell érnünk, hogy tíz százalékkal csökkenjen a működési költségünk. Lehet, hogy ez túlzó célnak tűnik, de bizonyos területeken több tartalék is van, és biztosan lesznek olyan részlegek, ahová további forrásokat kell biztosítanunk" - mondta Rudi Zoltán.

A büdzsé kétharmada működési költség

A szerződéseket csak alapos indoklás és versenyeztetés, azaz két másik árajánlat bekérése mellett írja alá, és megpróbálja "a Magyar Televízió napi működését más mederbe terelni" - mondta. A legsürgetőbb problémaként az MTV elhelyezését említette, mivel a korábban eladott székházát visszabérlő köztelevízió "nagyon drágán üzemelő épületben van, és a működési költség a teljes büdzsé kétharmadát teszi ki, alig marad műsorokra forrás".

"Arra szeretném rászoktatni a részvénytársaságot, és ebben szövetségesem Pinke György alelnök úr is, hogy minden egyes forintot hasznosan költsön el" - fűzte hozzá, példaként említve, hogy igyekeznek visszafogni a telefonköltségeket, a társaság vezetői a jövőben nem utazhatnak első osztályú repülőjeggyel, valamint felmondták az elnöki autó havi 650 ezer forintos lízingszerződését.

Csontvázak és furcsaságok

"Csődben vagy nehéz anyagi helyzetben lévő részvénytársaság ezt nem engedheti meg magának, érezniük kell a vezetőknek is, hogy gondjai vannak az intézménynek" - mondta Rudi Zoltán. "Találtam csontvázakat, furcsaságokat, de máris konkrét kezdeményezéseket tettem" - jelentette ki, és közölte, legalább "még egy hónapot igénybe vesz, amíg minden terület legmélyebb rétegéig eljutunk".

Megdöbbentő anomáliákat talált, például egy szóban kötött szerződést. Ezek azonban a jövőben kiszűrhetők lesznek a szerződéskötések rendjét szabályozó, "már nyomdakész" elnöki utasítással. Az elnök szerint a feje tetejéről a talpára kell állítani az MTV-t, mert alulfinanszírozottan, elavult szervezeti és műsorstruktúrával működik, miközben "a szakma, a néző és a politikai intézményrendszer is teljesíthetetlen vágyakat fogalmaz meg vele szemben".

Szerinte előbb az intézmény elhelyezését - azaz egy új és korszerű technikával felszerelt székházának megépítését -, majd szervezeti átalakítását és kiszámítható finanszírozását kell megoldani. "A Szabadság tér 17. gyönyörű hely, de minden egyes itt töltött nap pazarlás, amely milliókat vesz ki az adófizetők zsebéből, és von el a műsorkészítéstől" - mondta Rudi Zoltán.