Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rudi szerint tizenöt év vétkei miatt késtek

2005.04.11. 09:49
Nika György hírigazgató dönthetett volna a film leállításáról a pápa halálának estéjén, bár Baló György hétvégi vezetői ügyeletes valóban elérhetetlen volt, mondta a Népszabadságnak adott interjújában Rudi Zoltán MTV-elnök, aki szerint a Szabadság téri székház leginkább egy termeszvárra hasonlít.
Tizenöt év vétkei sűrűsödtek abban a tizenkét percben, ami a pápa halálhírének hírügynökségi jelentése és az MTV reagálása között telt el, nyilatkozta a Népszabadságnak Rudi Zoltán, a köztelevízió elnöke.

Közel egy óra vagy 12 perc?

Szalai Annamária, az ORTT Fidesz által delegált tagja még egy órás késedelemről nyilatkozott, amikor vizsgálatot követelt az ügyben, Holub Katalin MTV-szóvivő válaszában így nyilatkozott: "Az MTV a szentatya halálhírét a hivatalos hírügynökségi közzététel után huszonöt perccel jelentette be". Holub arra a felvetésre, hogy a kereskedelmi televíziók miért előzték meg a hír közlésével az MTV-t, ezt mondta, halálhírrel versenybe szállni nem ízléses.

Az MTV-kuratórium SZDSZ-es tagjai az "időversenybe" nem szálltak be, szerintük az európai közszolgálati televíziók közül egyedüliként az MTV várta meg az éppen futó film végét, majd műsorajánlót sugárzott, és csak akkor közölte a halálhírt.

Nem merik bevállalni

A malőrnek Nika György hírigazgató személyében mégis lett felelőse. Erről a Népszabadságnak Rudi Zoltán így nyilatkozott: "Abban, hogy Nika György hírigazgató nem merte azonnal leállítani a filmet, benne van, hogy az MTV-ben szinte senki nem meri vállalni a döntéséért a felelősséget, és inkább a feletteséhez fordul megerősítésért, nehogy hibázzon és elveszítse állását".

Rudi cáfolta, hogy Simon András alelnök a pápa halála előtti napon megtiltotta, hogy filmet szakítsanak meg. Baló György - ő volt azon a hétvégén a vezetői ügyeletes - felelősségéről elmondta, hogy "valóban elérhetetlen volt aznap este, amit nem lehet megmagyarázni", de ilyen esetben Nikának kellett volna döntenie a film leállításáról. A hírigazgató leváltásáról egyébként már a pápa halála előtti hetekben röppentek fel hírek.

A konkurensek szerverről

A tévéelnök szerint a Szabadság téri épület televíziózásra alkalmatlan. A negyedik emeletről három emeletet kell levinni az előkészített kazettákat az elsőre, majd négyszázötven métert kell megtenni a folyosón addig a gépig, ahol a szalagokat játsszák le. "Mire a termeszvárra hasonlító ház különböző zugaiból mindenki összesereglik, eltelik legalább hat perc" - mondta a Népszabadságnak Rudi. "Miközben mi a nyolcvanas években összetákolt adáslebonyolító rendszerén dolgoztunk, konkurenseink szerverről sugároznak."