Piroska
3 °C
4 °C

Nem tudni, mikor fizeti vissza végkielégítését az új hírigazgató

2002.08.29. 16:50
Bár a kinevezés napján a köztévé közleményben tudatta: Rudi Zoltán, frissen kinevezett hírigazgató visszafizeti a Magyar Televíziótól felvett végkielégítésének teljes összegét, még ma sem tudható mikor kerül a Pénzügymisztérium kasszájába a pénz. Rudi 1999-ben húszmillió forintos végkielégítéssel távozott az intézményből. Sem Rudi Zoltán, sem az MTV nem adott felvilágosítást arról, hogy a hírigazgató milyen ütemezéssel vállalta az összeg törlesztését. Az intézményben sokan egyébként azt is tudni vélik, hogy a televízió maga vállalta a pénz átutalását a kincstárba.
A Magyar Televízió, illetve a pénzügyi tárca még 1999-ben állapodott meg egymással arról, hogy a köztévétől költségvetési támogatással elbocsátott munkatársak öt évig nem dolgozhatnak az MTV-nél, ha pedig mégis újra munkát vállalnak, akkor a televíziónak vissza kell fizetnie az átutalt végkielégítést. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a megállapodást alkotmányellenesnek minősítette, mert megállapítása szerint a szabad munkahely választás alkotmányos elve sérül az egyesség nyomán.

A köztévének 27 millióba került Rudi menesztése

Rudi Zoltán, az MTV frissen kinevezett hírigazgatója még 1999-ben távozott a köztévé híradójának éléről. Távozásakor Rudi 20 millió 209 ezer forintot kapott végkielégítés gyanánt, az MTV-nek azonban további hétmilliójába került távozása, ki kellett ugyanis járandósága után fizetni a TB-járulékot, a munkaadói- és a szakképzési hozzájárulást. Rudit néhány hete nevezték ki a köztévé hírigazgatójának, akkori közleményében az MTV azt közölte: Rudi Zoltán visszafizeti a felvett összeget.

A visszafizetés részletei nem publikusak

Az MTV-nél azonban nem tudtak arra válaszolni, hogy erre milyen ütemezéssel kerül sor, de erről Rudi Zoltán sem kívánt részleteket elárulni. Közlése szerint ugyanis egy magánjogi szerződés keretében állapodott meg az MTV Rt.-vel, melynek részletei nem publikusak. Így nem sikerült kiderítenünk, hogy a hírigazgató visszafizeti-e az általa felvett teljes összeget. Rudinak ugyanis adóznia kellett a 20 milliós summa után, az MTV-nek viszont a teljes összeget kell visszafizetnie a PM-nek, beleértve az általa kifizetett közterheket is.

Tévés berkekben sokan egyébként azt is tudni vélik, hogy a pénzügyi tárcához az MTV saját forrásból utalja vissza a nagyösszegű törlesztésre váró végkielégítéseket. A PM sajtóosztálya nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a kormányváltás óta visszafizetette-e az MTV bárkinek is a végkielégítését.

Milliós távozások: ide is, oda is
A köztévétől 1997-ben tizenegyen távoztak ötmillió forint feletti végkielégítéssel, nekik összesen több mint 90 millió forintot fizettek ki. 1998-ban, a kormányváltás évében mindössze öten távoztak az intézményből több mint 55 millió forinttal. A felmentésért járó pénzzel együtt a rekord összegű, 32 és fél milliós bánatpénzt Farkas István kapta, utána pedig 21 millió forinttal Sági László igazgató távozása került a legtöbbe a köztévének. Őt 20,5 millióval Sárközy Erika szerkesztési alelnök követi. Drága volt Rózsa György és Heltai Péter közös megegyezéssel történt távozása is, ők összesen 18 millió forinttal hagyhatták el az intézményt. Érdekes, hogy a hetekben távozott elnök, Mendreczky Károly 2001-ben már 6 millió forinthoz jutott a tévétől, amikor programigazgatói állásából felmentéssel került az intézmény élére. Wisinger István távozása 8,5, Kovács P. Józsefé 11, Ilkey Csabáé 6,3 millió forintba került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!