József, Bánk
-6 °C
0 °C

Sólyom megint belemart az Egyesült Államokba

2006.11.29. 13:56
A magyar adatvédelmi jogszabályokba ütközik az a rendelkezés, amely lehetővé tette volna, hogy a légitársaságok kiadják az amerikai hatóságoknak a velük utazók adatait. Sólyom ezt a magyarok beleegyezéséhez kötné.

Sólyom László államfő megfontolásra visszaküldtött egy törvényt az Országgyűlésnek.

Különleges adatokat is szállítottak volna

A törvény szentesítette volna Magyarországon is azt az Európai Unió és az Egyesült Államok között létrejött nemzetközi megállapodást, amely lehetővé teszi a légitársaságok számára, hogy az Egyesült Államokba utazóknak a helyfoglalási rendszerben tárolt személyes és részben különleges adatait az amerikai hatóságok számára továbbítsák.

Az államfő közleménye szerint nem egyértelmű, hogy a "nemzetközi megállapodással kapcsolatban teljesülnek-e az adatvédelmi törvények azon feltételei, amelyek alapján külföldi államokban megfelelő szintűnek tekinthető a személyes adatok védelme". Sólyom szerint csak úgy lehetséges a törvény magyarországi kihirdetése, ha ahhoz az érintett kifejezetten hozzájárult.

USA-vízummal sem akart utazni

A köztársasági elnök azt javasolta a parlamentnek, hogy egészítsék ki a törvényt egy olyan ponttal, amely előírja az érintett kifejezett hozzájárulását a külföldre történő adattovábbításhoz. Sólyom közleménye szerint az államfő előzőleg meggyőződött arról, hogy a törvény visszaküldése nem akadályozza a nemzeti légitársaság tengerentúli járatainak működését.

Emlékezetes, hogy Sólyom László nem sokkal hivatalba lépése előtt már konfrontálódott az amerikai jogszabályok miatt, amikor a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy "el kell ismerni Amerika súlyát és szerepét, de ne essünk túlzásokba a rendkívüli intézkedésekkel és jogkorlátozásokkal. Én például addig nem megyek - tudósként sem mentem - az Egyesült Államokba, amíg ujjlenyomatot kell adnom." Az államfő ezután nem amerikai, hanem ENSZ-vízummal utazott el New Yorkba.