Auguszta
-3 °C
2 °C

Az előszobáig sem jutott a fideszes képviselő

2005.01.13. 13:30
Kapcsolódó cikkek (1)
Újabb kérdésekkel fordul Kiss Péter kancelláriaminiszterhez Sági József fideszes képviselő, miután a kancellária irányítója csütörtökön nem fogadta. Sági Görgey Gábor volt kultuszminiszter feljegyzéseibe akart betekinteni, ám a kancelláriaminiszter egy munkatársát küldte maga helyett a képviselőhöz és újra átadta neki Kiss már korábban kézbesített válaszlevelét.

Kiss Péter nem fogadta Sági József fideszes országgyűlési képviselőt, aki azért kereste fel csütörtökön a kancelláriaminisztert, hogy betekinthessen Görgey Gábor hétmillió forintért készült, nem nyilvános tanulmányaiba. Az ellenzéki párt képviselője múlt szombaton jelentette be, betekintést kér "abba a húsz évre titkosított, Görgey Gábor által készített tanulmányba, amelyért a volt kulturális miniszternek hét millió forintot fizettek ki".

Feljegyzések helyett szerdai MTI közlemény

Kiss Péter helyett Kiss Ambrus, a kancelláriaminiszter tanácsadója jelent meg a miniszter dolgozószobája előtt és két dokumentumot adott át Sági Józsefnek: az egyik a kancelláriaminiszter két nappal ezelőtti, Sági Józsefnek címzett levele, a másik egy szerdán kiadott MTI hír volt. Sági József a dokumentumok átvétele után elmondta: "A levél ugyanaz amit már megkaptam a miniszterúrtól. A második pedig az MTI-nek egy tegnapi keltezésű híre, amely összefoglalja, hogy mi minden történt Görgey Gáborral 2003 óta (...)".

A Sági Józsefnek címzett levélben a kancelláriaminiszter azt írta: "az ügyben keletkezett iratok áttekintése után azt állapítottam meg, hogy azok egyértelműen belső használatra készült, személyes vonatkozásokat is tartalmazó dokumentumok, ezért azokba a betekintést - a személyes adatokról szóló 1992. évi LXIII. törvény 19.§ (5) bekezdése alapján - nem engedélyezem".

Újabb kérdések várhatóak

A fideszes képviselő a képviselői igazolványra hivatkozott, aminek hátulján a következő mondat található: "az állami szervek kötelesek az országgyűlési képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni." "Ezt Kiss Péter miniszter úr nem ismeri, a felvilágosítást nem adja meg" - tette hozzá. A képviselő leszögezte, hogy egy rendelet alapján minden dokumentumba betekintést kell nyújtani, legfeljebb a képviselő nem hozhatja nyilvánosságra az információkat.

Sági József az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a sikertelen kísérlet után újra írásbeli választ igénylő kérdésekkel bombázza majd Kiss Pétert. Sági ugyanis úgy véli, nem lehet titokként kezelni a közpénzekből készült feljegyzéseket. A szombathelyi fideszes politikus még nem döntötte el, milyen eseteleges további lépéseket tesz annak érdekében, hogy hozzájusson az adatokhoz.

A MeH szerint rossz helyen kopogtatott
Sági József fideszes országgyűlési képviselő rossz helyen kopogtatott, amikor ma délelőtt a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter szobájában kereste Görgey Gábor volt miniszterelnöki tanácsadó írásos feljegyzéseit, olvasható a Miniszterelnöki Hivatal közleményében. "Akciójának a politikai cirkuszon kívül semmi célja nem lehetett" - olvasható. A közlemény szerint a képviselő a miniszter egyik válaszlevelében olvashatta, hogy nem tanulmány készítésre volt szerződése Görgey Gábornak, hanem írásbeli és szóbeli tanácsadásra, s az ügyben keletkezett iratok egyértelműen belső használatra készült, személyes vonatkozásokat tartalmazó dokumentumok.