Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Letakarták Ságvári Endre emléktábláját Debrecenben

2008.07.08. 17:00
Az MDF a jelképes akcióval a tábla eltávolítását szorgalmazta, pedig az önkormányzati közgyűlés már tavaly döntött arról, hogy a Ságvári-tábla lewkerül egy dombormű meg felkerül az épületre.

Letakarták Ságvári Endre emléktábláját kedden Debrecen belvárosában, a Vásáry István utcában. Kálmánné Szabó Katalin, az akciót szervező MDF debreceni elnöke a helyszínen közölte, kezdeményezik a polgármesteri hivatalnál, illetve az épület tulajdonosainál a tábla végleges eltávolítását.

A helyi pártvezető azzal indokolta lépésüket: a kommunista vezető Ságvári Endre nem tekinthető hősnek, hanem felelőssé tehető egy, a kötelességét végző ember haláláért, valamint közvetett módon további két ártatlan ember haláláért is.

Az MTI-nek arra a kérdésére, miért éppen most került sor az akcióra, a politikus azt mondta, most vették észre a táblát. Bár az MDF debreceni irodája évek óta abban az utcában van, ahol a tábla található, Kálmánné Szabó Katalin úgy fogalmazott: nem nagyon szoktak olyan magasra nézni, így kerülte el a figyelmüket a tábla.

Mindazonáltal a Ságvári-emléktáblának semmi keresnivalója Debrecenben - tette hozzá, s reményét fejezte ki, hogy annak helyére hamarosan felkerülhet Vásáry Istvánnak, Debrecen egykori polgármesterének - a valamikori Ságvári utca mai névadójának - a domborműves emléktáblája.

Hajdú-Bihar megyében a Magyar Demokrata Fórum önkormányzati képviselői kezdeményezni fogják a nyári szünet után, hogy azon településeken, ahol a kommunista rezsimhez és az azt képviselő személyekhez (például Hámán Kató, Kun Béla, Lenin, Ságvári, Szamuely) köthető utcanevek, intézménynevek fellelhetőek, azokat vizsgálják felül és változtassák meg.

Czakó Sándor, az MDF debreceni elnökségi tagja azt mondta: ezek az emberek egy diktatúra megteremtői, kiszolgálói voltak, s nincs olyan tettük, mely arra érdemesítené őket, hogy emléküket az utókor ápolja és megőrizze.

Szentei Tamás, a polgármesteri hivatal osztályvezetője a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva az MTI-t arról tájékoztatta: még ezen a héten lekerül a Ságvári-emléktábla az épület faláról, helyére az önkormányzat új, Vásáry István portréját megjelenítő táblát helyez el.

Emlékeztetett arra, az önkormányzat közgyűlése még tavaly döntött arról, hogy a Vásáry István 2. szám alatti épületen domborműves utcanévjelölő táblát helyez el, s egyidejűleg lekerül az épület faláról a Ságvári-tábla.

Az épület tulajdonosa - a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság - hozzájárult a tábla elhelyezéséhez. Az új emléktáblát E. Lakatos Aranka szobrászművész elkészítette, s a cserére a napokban sor kerül - közölte az osztályvezető. Szentei Tamás hozzátette: a polgármesteri hivatalnak nem volt tudomása arról, hogy párt vagy társadalmi szervezet bármilyen akciót tervez a táblacserével összefüggésben.