Sára, Márió
2 °C
6 °C

Gyurcsány-oligarchia és tüntetők a világsajtóban

2006.10.24. 13:26
Kapcsolódók (1)
Szélsőjobboldali olasz fiatalok demonstráltak Magyarország római nagykövetsége előtt. Budapesten megsebesült egy romániai magyar újságíró. Nemzetközi sajtószemle.

Az orosz internetes újság, a gazeta.ru - kis túlzással - az Indexhez hasonlóan percről-percre követte a budapesti eseményeket. (Valójában inkább csak óráról-órára.) Természetesen ezen a szájton is vezető hír volt az "utolsó szovjet tank" elfoglalása, a könnygáz bevetése, és az, hogy Gyurcsány Ferenc összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet.

Korábban, az október 23-a előtti hírekből kiemelték, hogy a Fidesz nem hajlandó a párbeszédre, amelyre Gyurcsány hívta a pártokat.

Római szélsőjobboldaliak szimpátiatüntetése

Az összecsapásokat, a békétlenséget emelték ki a keddi olasz lapok a budapesti 56-os megemlékezésekről közölt tudósításaikban. A tekintélyes polgári Corriere della Sera megemlítette, hogy ez utóbbiak a Fidesz ellenrendezvényének a tömegéhez csapódtak, felidézve a szeptember 17. óta tartó, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelő megmozdulásokat.

A lap beszámol arról is, hogy vasárnap és hétfőn az olasz Azione Giovani, a szélsőjobboldali Nemzeti Szövetség (Alleanza Nazionale) ifjúsági tagozatának aktivistái tüntettek Magyarország római nagykövetsége előtt a magyar tüntetők melletti szolidaritásul.

Gyurcsány-oligarchiáról ír a La Stampa

A La Stampa szerint "a kirobbant válság egyaránt elérte a fiatalokat és a populista jobboldal képviselőit, akik ideológiai szempontból ellenségesek a kommunizmussal szemben, a nacionalistákat, akik árulással vádolják a miniszterelnököt, mert megtagadta a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroktól, és a politikailag legveszélyesebb középosztályt, akiket feldühített a Gyurcsány-oligarchia neoliberalista politikája, amely elszegényítette az országot."

"Talán túl sok sérülés egy olyan országnak, amely még nem dolgozta fel 56 ellentmondásait és továbbra is viseli e trauma nyomait" - írta a torinói lap.

"Vas és tűz fél évszázaddal később" címmel a L'Unitá paradoxonnak nevezi, hogy "szélsőjobboldali tüntetők az 50 évvel ezelőtt szovjet tankok által elnyomott magyar kommunisták emlékére támadtak a magyar rendőrökre".

Belga lap: beszennyezték a tüntetések a megemlékezéseket

A kormányellenes tüntetések beszennyezték az 1956-es budapesti megemlékezéseket - vélte keddi írásában a La Libre Belgique című belga lap. A mérsékelt, konzervatív újság szerint a megemlékezésre a háttérben az ország súlyos megosztottságával került sor. Megemlítette azt is, hogy a forradalom érdemeit "kizárólag magának tulajdonító" jobboldali ellenzék bojkottálta a központi ünnepségeket.

Megsebesült egy romániai (magyar) újságíró

Az Evenimentul zilei (Evz), az egyik legnagyobb bukaresti lap már címében is sokatmondó párhuzamot állít: Magyarország 1956-2006: forradalom és lázadás. A lap az antigyurcsányista tüntetők és a rendőrség összecsapásait emeli ki, és természetesen a tank elfoglalásáról is beszámol.

Az Evz szerint a rendőrség sokakat megsebesített gumilövedékeivel. Többek között a román Realitatea TV munkatársát, Barabás Balázst is könnyebb sérülést okozva lőtték meg a karján. (Az ő nevét Barabasz Balasznak írta az Evz.)

A másik tekintélyes bukaresti lap, az Adevarul nem vezető helyen számol be a budapesti eseményekről, és tudósítása sem túlzottan részletes. Kiderült belőle például, hogy Tariceanu román kormányfő részt vett a magyarországi megemlékezéseken. Röviden ír a lap a rendőrség és a tüntetők összecsapásairól is.

Gyurcsány fejedelem és a polgárháborúra készülő Magyarország

"Gyurcsány fejedelem és Nagy Imre forradalmának országa - Megemlékezés cirkusszal" címmel számol be a szintén román Jurnalul National napilap. A Romania Libera újságírója megjegyezte, hogy a magyar államfő nemzeti egységre szólított fel, de ezt nehezebb megvalósítani egy olyan kormányfővel, aki beismerte, hogy hazudott.

"Polgárháborúra készül Magyarország?" ezt a kérdést fogalmazza meg tudósítása címében a Hotnews.ro című internetes hírportál. A szerző megállapítja: nehéz elképzelni, hogy a Gyurcsány Ferenc által vezetett kormány lemondása nélkül sikerül-e a szocialistáknak lecsillapítaniuk a kedélyeket. Gyurcsány "hataloméhsége", és a miniszterelnök MSZP-s politikusok általi támogatottsága miatt Magyarországon polgárháború törhet ki. Ez a lehetőség attól is függ, miként sikerül kezelni a hatalom egyre nyilvánvalóbb politikai és erkölcsi válságát - írja a Hotnews.ro.

A szégyen napja

"A szégyen napja" címmel a Kolozsváron megjelenő Krónika című napilap vezércikket is szentel a budapesti megemlékezéseknek. A szerző megállapítja: az ötvenhatos események örök véleményellentétekre kárhoztatott megítélése mától olyan elemek révén silányodott, amelyek a nemzet történelme egyik legdicsőségesebb napját a szégyen napjává teszik. "Közös szégyene ez a népelégedetlenséget cinikus módon bagatellizáló kormánynak és a népelégedetlenséggel egyre rosszabbul gazdálkodó ellenzéknek. Közös szégyene a tüntetési, utcára vonulási jogával élő, de időnként szélsőséges indulatoknak engedő, vagy az azokat gerjesztő provokatív elemeket soraikba engedő polgároknak" - írja a Krónika.