Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Felmentik a rendőrfőkapitányt

2004.07.22. 15:54
Az országos rendőrfőkapitány felmentését javasolja a belügyminiszter a kormányfőnek - tájékoztatta a Belügyminisztérium sajtóosztálya az Indexet csütörtökön. A közlés szerint Salgó László saját maga kérte a felmentését. Utódjáról később születik döntés.
A belügyminiszter közölte Salgó László országos rendőrfőkapitánnyal, hogy - eddigi munkáját elismerve - elfogadja korábbi kérését és "külszolgálati feladatra ajánlva" javasolni fogja felmentését - tájékoztatta a Belügyminisztérium az Indexet csütörtökön. A közlés szerint a felmentést Salgó László korábban azzal az indokkal kezdeményezte, hogy "rendőr-diplomáciai előéletének tapasztalatait hasznosítva szakmai pályáját külügyi területen szeretné folytatni".

Salgó menesztésének híre nem először kap lábra, a tábornokot hírszerző múltja miatt már a kinevezése előtt is hevesen támadták. A Népszabadság csütörtöki száma szerint lehetséges utódként emlegetik Bánfi Ferenc Veszprém megyei főkapitányt, Bencze Józsefet, a VPOP rendészeti főigazgatóját, Ferenczi Lászlót, az ORFK bűnügyi főigazgatóját és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt is. A tárca közölte: Salgó László felmentésére és utódjának személyére a hivatalos javaslatot a belügyminiszter később fogja megtenni. Az országos rendőrfőkapitány kinevezése, felmentése a miniszterelnök jogköre, aki jövő hétfőig szabadságát tölti.

Eddigi főkaitányok
Az Országos Rendőr-főkapitányságot 1977-ben állították vissza az 1963-ban létrehozott BM II. Főcsoportfőnökség helyett.
Országos Rendőr-főkapitányok 1977 óta:

1977-től Ladvánszky Károly vezérőrnagy, majd altábornagy
1989. május 1-től Túrós András vezérőrnagy
1990. június 15-től Szabó Győző (civil)
1991. szeptember 18-tól Pintér Sándor vezérőrnagy
1996. december 5-től Forgács László vezérőrnagy
1998. július 16-tól Orbán Péter vezérőrnagy
2002. június 3-tól Salgó László vezérőrnagy

A közlemény szerint Lamperth Mónika elégedett a rendőrség munkájával és úgy véli, az elmúlt két évben kedvező irányú változások kezdődtek a szervezetnél. Mint írják, javult a rendőrség közmegítélése, és érzékelhető változásokat hozott a látható rendőrség programja, amely során több mint ezer fővel bővült a végrehajtói állomány, és megerősödött a közterületi jelenlét is.

A tájékoztatás szerint jó ütemben halad a főváros és a központi régió megerősítése és az ORFK létszámának csökkentése, a megyei főkapitányságok létszámának befagyasztása, a városi kapitányságok megerősítése kedvező irányú változásokat indított be.

"Tény, hogy a rendőrség az adott költségvetési keretek között rendkívül feszes gazdálkodásra kényszerül" - áll a tárca közleményében, amelyben hozzáteszik: számolni kell azzal, hogy szükségessé válik a normatív szabályozás bevezetése, és többletfeladatok esetén a rendőrségnek többletforrásokat kell biztosítani.

Lamperth Mónika megerősítette, hogy ez év őszén visszamenőleg öt százalékkal megemelik a területi és központi illetménypótlékot, és jövőre is az inflációt meghaladó mértékben fog emelkedni a rendőrök fizetése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!