Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felmentik a rendőrfőkapitányt

2004.07.22. 15:54
Az országos rendőrfőkapitány felmentését javasolja a belügyminiszter a kormányfőnek - tájékoztatta a Belügyminisztérium sajtóosztálya az Indexet csütörtökön. A közlés szerint Salgó László saját maga kérte a felmentését. Utódjáról később születik döntés.
A belügyminiszter közölte Salgó László országos rendőrfőkapitánnyal, hogy - eddigi munkáját elismerve - elfogadja korábbi kérését és "külszolgálati feladatra ajánlva" javasolni fogja felmentését - tájékoztatta a Belügyminisztérium az Indexet csütörtökön. A közlés szerint a felmentést Salgó László korábban azzal az indokkal kezdeményezte, hogy "rendőr-diplomáciai előéletének tapasztalatait hasznosítva szakmai pályáját külügyi területen szeretné folytatni".

Salgó menesztésének híre nem először kap lábra, a tábornokot hírszerző múltja miatt már a kinevezése előtt is hevesen támadták. A Népszabadság csütörtöki száma szerint lehetséges utódként emlegetik Bánfi Ferenc Veszprém megyei főkapitányt, Bencze Józsefet, a VPOP rendészeti főigazgatóját, Ferenczi Lászlót, az ORFK bűnügyi főigazgatóját és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt is. A tárca közölte: Salgó László felmentésére és utódjának személyére a hivatalos javaslatot a belügyminiszter később fogja megtenni. Az országos rendőrfőkapitány kinevezése, felmentése a miniszterelnök jogköre, aki jövő hétfőig szabadságát tölti.

Eddigi főkaitányok
Az Országos Rendőr-főkapitányságot 1977-ben állították vissza az 1963-ban létrehozott BM II. Főcsoportfőnökség helyett.
Országos Rendőr-főkapitányok 1977 óta:

1977-től Ladvánszky Károly vezérőrnagy, majd altábornagy
1989. május 1-től Túrós András vezérőrnagy
1990. június 15-től Szabó Győző (civil)
1991. szeptember 18-tól Pintér Sándor vezérőrnagy
1996. december 5-től Forgács László vezérőrnagy
1998. július 16-tól Orbán Péter vezérőrnagy
2002. június 3-tól Salgó László vezérőrnagy

A közlemény szerint Lamperth Mónika elégedett a rendőrség munkájával és úgy véli, az elmúlt két évben kedvező irányú változások kezdődtek a szervezetnél. Mint írják, javult a rendőrség közmegítélése, és érzékelhető változásokat hozott a látható rendőrség programja, amely során több mint ezer fővel bővült a végrehajtói állomány, és megerősödött a közterületi jelenlét is.

A tájékoztatás szerint jó ütemben halad a főváros és a központi régió megerősítése és az ORFK létszámának csökkentése, a megyei főkapitányságok létszámának befagyasztása, a városi kapitányságok megerősítése kedvező irányú változásokat indított be.

"Tény, hogy a rendőrség az adott költségvetési keretek között rendkívül feszes gazdálkodásra kényszerül" - áll a tárca közleményében, amelyben hozzáteszik: számolni kell azzal, hogy szükségessé válik a normatív szabályozás bevezetése, és többletfeladatok esetén a rendőrségnek többletforrásokat kell biztosítani.

Lamperth Mónika megerősítette, hogy ez év őszén visszamenőleg öt százalékkal megemelik a területi és központi illetménypótlékot, és jövőre is az inflációt meghaladó mértékben fog emelkedni a rendőrök fizetése.