Olivér
5 °C
8 °C

Nyomozás indult a fideszes alpolgármester ellen

2007.05.15. 12:41
Elrendelték a nyomozást Salgótarján fideszes alpolgármestere ellen. Megalapozott a gyanú, hogy Fenyvesi Gábor doktori címe használatával közokirat-hamisítást követett el.

Az már bizonyos, hogy Fenyvesi Gábor, Salgótarján alpolgármestere nem jogosult a doktori cím használatára. A nyomozást folytató salgótarjáni rendőrkapitányságnak azt kell tisztáznia, hogy szándékosan követte-e el a bűncselekményt - mondta Bóna Gyula, a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője.

Az ügyet Huszár Máté, a salgótarjáni önkormányzat szocialista képviselő je robbantotta ki, aki azt állította: Fenyvesi Gábor nem jogosult a doktori címre, amelyet 2001 óta használ, sőt államilag elismert diplomája sincs.

Az alpolgármester által elvégzett Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyeteme sem régebben, sem ma nem jogosult államilag elfogadott diploma kiadására - mondta a főügyészség szóvivője. Ezt közleményben tudatta a napokban az Oktatási és Kulturális Minisztérium is.

Fenyvesi Gábor 2001-ben jegyeztette be doktori címét, amikor személyi igazolványát kicserélte. Az ügyészség szóvivője azt mondta: azért is felelni kell, ha valótlan iratok alapján készítik el a személyi igazolványt.

Áprilisban, az ügy kirobbanásakor Fenyvesi Gábor az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben úgy fogalmazott: meg van győződve arról, hogy jogszerűen és jóhiszeműen járt el az ügyben.

A büntető törvénykönyv vonatkozó rendelkezése szerint, aki hamis közokiratot használ fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A május közepéig Lengyelországban tartózkodó fideszes politikust egyelőre nem tudják meghallgatni.

A diplomaügyet kirobbantó szocialista önkormányzati képviselő, Huszár Máté, a napokban bejelentette: elvárja az alpolgármester lemondását, és a május 22-i közgyűlésen kikéri az ügyről a frakcióvezetők véleményét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?