Pongrác
12 °C
23 °C

Salgótarjáni diploma-botrány: Fenyvesi a magánegyetemet hibáztatja

2007.05.16. 19:12
A doktori címről oklevelet kiadó magánegyetemet hibáztatja Salgótarján diploma-botrányba keveredett fideszes alpolgármestere; Fenyvesi Gábor szerdán sajtótájékoztatón kijelentette: ha tudta volna, hogy az oklevél nem a valóságnak megfelelő adatokat rögzít, és nem jogosítja fel őt a doktori cím használatára, nem használná doktori címét. Az intézmény elnöke az MTI-vel közölte: valamennyi hallgatójuk aláír egy nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszi, hogy a magánegyetem társadalmi szervezetként működik, és nem diploma, hanem bizonyítvány kiadására jogosult.

Fenyvesi Gábor ellen kedden rendelt el nyomozást a salgótarjáni rendőrkapitányság, mert megalapozott a gyanú, hogy doktori címe használata kapcsán közokirat-hamisítást követett el. A fideszes politikus diploma-ügye márciusban robbant ki, azóta már bebizonyosodott, hogy az általa elvégzett Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyeteme nem jogosult államilag elfogadott diploma kiadására, így államilag elismert felsőfokú végzettség híján doktori címe sem lehet.

Az alpolgármester szerdán felolvasta a magánegyetem által 1999-ben kiadott dokumentumot, amelyben a kommunikáció tudományában való képzettségét és tudását Psd doktori címmel ismeri el, és feljogosítja a doktori cím használatára. "Én azzal tisztában voltam, hogy nem állami egyetem, de arról nem volt tudomásom, hogy nem államilag akkreditált. Egy percig sem tételeztem fel, hogy olyan oklevelet állítanak ki részemre, mely nem a valóságnak megfelelő adatokat rögzíti, és mely nem jogosít fel a doktori cím használatára. Amennyiben erről tudomásom lett volna, természetesen nem használnám doktori címemet, mint ahogy azon társaim sem, akik szintén ilyen oklevelek birtokosai."

Az oktatási minisztérium hivatalos állásfoglalásban rögzítette, hogy a magánegyetem nem akkreditált. Az egyetem viszont nem nyilatkozott írásban az oklevél kiadásának körülményeiről és a doktori cím használatáról, amit az alpolgármester megdöbbentőnek nevezett.

Fenyvesi a vizsgálat alatt is végzi alpolgármesteri teendőit, tisztségéről nem áll szándékában lemondani, és az ügy hivatalos lezárásáig nem kíván ezzel a kérdéssel foglalkozni, "mert ez az ügy már így is több felületet kapott, mint amit érdemel, hiszen lassan azt fogjuk támadni, aki romlott húst evett, és nem azt, aki átcímkézte és forgalomba hozta." Az alpolgármester "már-már koncepciós perré alakuló" politikai támadásról beszélt, és nem válaszolt az újságírók kérdéseire.

Gyárfás Ágnes, a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemének elnöke szerdán az MTI-vel közölte: Fenyvesi Gábornak is tudnia kellett, milyen képzésre jár, hiszen minden hallgatójuk aláír egy nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszi, hogy a magánegyetem nem állami alapítású felsőoktatási intézmény, hanem a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság által nyilvántartásba vett kiemelkedően közhasznú szervezet, amely a felsőoktatási törvény 97. paragrafusa alapján certificatio (azaz nem diploma, hanem bizonyítvány) kiadására jogosult.

A magánegyetem elnöke elmondta: a nyomozást folytató salgótarjáni rendőrkapitányságnak megírta, ez a doktori cím egyesületi doktori cím, amelyen az intézmény pecsétje szerepel. Hozzátette: "aki elismeri, elismeri, aki nem, nem".