Szilvia
5 °C
16 °C

Pert nyert a magyar állam ellen Sándor István

2008.09.29. 15:09
Az olajügyekben nyomozó Sándor Istvánt hivatali visszaéléssel és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással vádolták, végül felmentették. A Fővárosi Bíróság döntése szerint ezért 11,5 millió jár neki az államtól.

Mintegy 11 és félmillió forintot kell, hogy fizessen a magyar állam Sándor Istvánnak, a "Papa" néven ismertté vált nyugalmazott rendõrtisztnek - errõl szóló elsõfokú határozatát hétfõn hirdette ki a Fõvárosi Bíróság.

A nyugállományú rendõrtiszt azért nyújtott be kártalanításért keresetet, mert mintegy hat hónapot töltött elõzetes letartóztatásban egy, az olajügyek felderítéséhez kapcsolódó, máig államtitkot képezõ ügyben, amelyben hivatali visszaéléssel és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással vádolták, végül felmentették.

A Fővárosi Bíróság döntésének csak a rendelkező részét hirdette ki, az indokolás zárt ajtók mögött hangzott el, ahogyan az egész polgári-, illetve a korábbi büntetőeljárás is a nyilvánosság kizárásával zajlott. Az "alapügyet" korábban 85 évre titkosították, ezért lett a polgári eljárási része is titkos.

Azzal vádolták Sándort, hogy az ORFK Központi Bűnüldözési Igazgatósága magas rangú felderítő tisztjeként 1997-ben egy, az Energol-ügyben később megvádolt vállalkozóhoz kapcsolódó akcióban konstruált rendőri intézkedést hajtott végre, majd arról valótlan tartalmú rendőri jelentést készített. E vád alól 2004-ben első fokon felmentették, majd 2005-ben másodfokon bűnösnek találták, és 600 ezer forintos pénzbírságra ítélték. 2006-ban a Legfelsőbb Bíróság minden vád alól tisztázta Sándort, aki ezt követően indította kártérítési perét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?