Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Őszig nem költözhet a Sándor-palotába Mádl Ferenc

2002.07.26. 08:12
Őszig nem költözik be a Sándor-palotába a köztársasági elnök és hivatala. A költözést technikai problémák - kevés a parkolóhely a palota környékén - mellett a törvényi feltételek megteremtésének hiánya is késlelteti. Az Országgyűlés ősszel szavazhat az elnöki hivatal új helyének törvénybeiktatásáról.
Több technikai problémát is meg kell oldani, valamint a törvényi feltételek megteremtése is hátra van, ezért leghamarabb ősszel költözhet be a Sándor-palotába Mádl Ferenc köztársasági elnök - értesült a Népszabadság. A technikai problémák közül az egyik legsúlyosabb, hogy a palota környékén kevés a parkolóhely. Ez különösen akkor jelenthet problémát, ha a köztársasági elnök külföldi delegációkat fogad.

Bútorozatlan

Hiányos a Sándor-palota berendezése is, jelenleg csak a nagyközönség által is látogatható palotarész van teljesen berendezve. A köztársasági elnök költözésének jogi háttere is csak ősszel rendeződhet, ugyanis Szili Katalin, parlamenti házelnök ekkorra tervezi az államfői hivatal új helyének törvénybe iktatásának tárgyalását - írja a Népszabadság.

A kormányfő költözhet az államfő volt irodájába

Folyamatban van a köztársasági elnöki hivatal kiköltözésével felszabaduló parlamenti dolgozószobák hasznosításának tervezése is, a lap értesülései szerint ezeket a parlamenti bizottságok kapnák meg. Olyan elképzelésről is értesült a Népszabadság, hogy a köztársasági elnök dolgozószobájába Medgyessy Péter kormányfő költözne, mivel ez tágasabb, a vendégek fogadására alkalmasabb a miniszterelnök jelenlegi dolgozószobájánál.

Az elnöki hivatal költözése várhatóan témaként fog szerepelni a kormány pénteki ülésén is. A Sándor-palotát az Orbán kormány újította fel miniszterelnöki hivatalnak, azonban Medgyessy Péter már a választási kampány során kijelentette, hogy nem kíván beköltözni a palotába. A Sándor-palotát egy Medgyessy felkérte független szakértői testület javasolta a köztársasági elnöki hivatal új helyének.