György
14 °C
24 °C

Orbánné már nem szőlősgazda

2005.02.08. 13:37
Nincs már Tokajban szőlője Orbán Viktor feleségének. Lévai Anikó eladta a szőlőtermesztésre szakosodott Szárhely-dűlő-Sárazsadány-Tokaj-Hegyalja Kft.-beli részesdését, csupán a cég által használt földbirtok ráeső részét tartotta meg tulajdonában. Orbánné azonban a férje szűlőföldjén lévő földeket továbbra is személyesen igazgatja.

Megvált a Szárhely-dűlő-Sárazsadány-Tokaj-Hegyalja Kft.-ben lévő résztuljdonától a volt miniszterelnök felelsége. Lévai Anikó az Indexnek azt mondta, névértéken adta el a 48 hektáros szőlőültetvényen működő, de földtulajdonnal nem rendelkező a kft.-beli részesedését, ezért a cég már nem szerepel a legújabb vagyonnyilatkozatában sem.

Nem fizetnek

Lévai Anikó először a tv2 Mokka című reggeli műsorában beszélt az eladásról. Orbánné 2005 januári keltezésű vagyonnyilatkozatában már nem szerepel a tulajdoni érdekeltség. A volt miniszterelnök és felesége korábbi bevallása alapján Lévai Anikó 25 százalékos arányban birtokolta a hegyaljai céget egykori ügyvédtársa, Szász Attila, valamint a Postabank volt igazgatósági elnöke, Madarász László és az Orbán-kormány párizsi magyar nagykövete, Kékessy Dezső társaságában. Lévai Anikó elmondta, hogy a cég által megművelt terület nyolchektáros része továbbra is a tulajdona maradt, ám ezért a kft. a korábbiakhoz hasonlóan jelenleg sem fizet bérleti díjat.

Hasonló jogcímen

Mint emlékezetes, a sárazsadányi céggel kapcsolatban tavaly szeptemberben derült ki, hogy az Országgyűlés alelnöki posztjáról lemondatott Wekler Ferenc vállalkozásához hasonló jogcímen szintén állami támogatást kapott. A kft.-nek még Orbán Viktor miniszterelnöki hivatali ideje alatt 2001-ben ítéltek meg összesen 41 millió 475 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást ültetvénytelepítésre. Az akkor még Orbánné résztulajdonában álló vállalkozás az FVM-nél megpályázott támogatásból 34 millió 324 ezer forintot nyert el, a fennmaradó 7 millió 151 ezer forintot a Megyei Területfejlesztési Tanács nyújtotta, szintén költségvetési forrásból.

Szülőföldön

Lévai Anikó elmondta, hogy a hegyaljai cégeladás nem befolyásolja őstermelői tevéknységét, mert az igazolványt a felcsúti földekre váltotta ki. A volt kormányfő felesége elmondta, hogy a férje szűlőföldjén lévő földek igazgatását a későbbiekben ő végzi majd. Lévai Anikó legújabb vagyonnyilatkozatában a felcsúti szántókat, legelőket és réteket valamint egy alcsútdobozi kertet 12 tételben sorolja fel. Ezek a területek többségükben 2001 októberében kerültek birtokába..