Emőke
-4 °C
9 °C

Jön az árnyékember?

2006.05.17. 06:52
Japánban egy üzletember harakirit követett el a lejárató pénzbehajtási módszer miatt. Magyarországon is bemutatkozna az adóst mindenhová követő jelmezes árnyékember.

Magyarországon is meghonosítaná egy vállalkozó a külföldön már jól bevált megszégyenítős behajtás módszerét - írja a Magyar Hírlap. A lényeg, hogy a behajtó cég emberei egy feltűnő jelmezben mindenhova követik az adóst, és így tudatják a világgal, hogy komolyabb tartozásai vannak.

A magyar vállalkozó behajtói sárga ruhában járnának az adós után. A módszer állítólag 100 százalékos, a próbákon minden adós három napon belül fizetett.

A vállalkozó egyelőre vár a Sárga Ember Kft.-t bejegyzésével, mert mint mondja, nincs elég pénze a cég elindításához. Szerinte mintegy 160 millió forint kéne az induláshoz. Úgy véli, a piac hatalmas, ugyanis 150-200 milliárd is lehet a körbetartozás hazai mértéke.

Aggályos

A lapnak nyilatkozó Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos szerint a cégeknek ugyanúgy joguk van a jó hírnévhez, mint a természetes személyeknek. A módszer további kockázata, hogy Japánban egy vállakozó harakirit követett el a lejárató kampány hatására - írja a Magyar Hírlap.

Az alternatív behajtás már több országban bevált, Venezuelában például ördögnek öltözve követik az adósokat. A magyar vállalkozó azután kezdte fontolgatni a cégalapítást, hogy korábbi adósságait évekig hiába próbálta visszaszerezni, a szokatlan módszerrel azonban pár nap alatt sikerült.