Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kormánybiztos a kormányzati 'racionalizálás' élén

2004.05.10. 01:29
Az Index információi szerint a kormány szervezeti és hatásköri körszerűsítésért felelős kormánybiztos kinevezését tervezi. A posztra Sárközy Tamás jogászprofesszor a jelölt.
A kormány elképzelései szerint a kormánybiztosnak elsősorban a kormányzat mellett az elmúlt másfél évtizedben létrejött közalapítványok, és közhasznú társaságok működésének "ésszerűsítésére", azaz szükség esetén összevonására, megszűntetésére, vagy fenntartására kellene javaslatot tennie. A posztra Sárközy Tamás jogászprofesszor a jelölt.

A működési hatásfok és a kormánydöntések végrehajtásának erősítését várják a kormánybiztos tevékenységétől, amelynek legfőbb célja a kormányzat meglehetősen bonyolult szervezetének és hatáskörének és feladatainak megreformálása. "A költségvetés kímélését célzó javaslatokkal, a közigazgatási szolgáltatások könnyebb hozzáférésével a piaci szféra, az érdekképviseletek és a lakosság is együttesen élvezi az ebből származó előnyöket" - mondta az Indexet tájékoztató tisztségviselő.

"Néhány tízmillió forintért"

Az Indexet kormányzati forrásból arról tájékoztatták, hogy az elképzelések szerint nyártól induló kormánybiztosi feladat ellátásának költsége 2004-2005-ben évi "néhány tízmillió forintot" tesz ki. A határozott időre kinevezni tervezett kormánybiztosnak olyan konkrét javaslatokat kell majd tennie, amelyek "ötvözik a tudományos eredményeket, a különböző gazdasági érdekképviseletek szempontjait és a sajátos közigazgatási, alkotmányossági, közfinanszírozási követelményeket".