Ágnes
-1 °C
2 °C

Vezető posztokat szüntetne meg Sárközy

2005.11.20. 08:32
Hatékonyabb és olcsóbb kormányzati rendszer kialakítását célzó tervet dolgozott ki Sárközy Tamás kormánybiztos, melyet hamarosan a miniszterelnök elé terjeszt - írja a FigyelőNet. A szakember szerint főként vezető posztokat kell megszüntetni, mert a jelenlegi rendszer "vízfejű". Ugyanakkor nem sok esélyt lát arra, hogy a politika képes elkezdeni egy ilyen reformot még a választások előtt.
Sárközy Tamás átalakítaná a kormányzati struktúrát, az erről szóló jelentését hamarosan be is nyújtja - tudta meg a FigyelőNet. A kormánybiztos átalakítaná a minisztériumokat és megszüntetné a Kht.-kat. Ugyancsak átalakítaná Miniszterelnöki Hivatalt és tenne a kancellárkormányzás ellen.

A tervezet sorsa innentől a jelenlegi, illetve a következő kormány elgondolásától függ - jelentette ki Sárközy, aki szerint a reformot már csak a választások után lehet megvalósítani, de az új kormányprogramba könnyen beilleszthető. Elmondása szerint javaslata nem járna tömeges elbocsátásokkal, leginkább vezetői posztokat szüntetne meg.

Hatékonyabb és olcsóbb rendszert akar

Sárközy Tamás
A szervezeti és hatásköri korszerűsítésért felelős kormánybiztost tavaly nyáron nevezte ki a kormány. Sárközy Tamás jogászprofesszor Budapesten született 1940-ben. 1978 óta az állam- és jogtudomány doktora. Állami díjas jogászprofesszor, a hazai modern gazdasági alkotmányosság és társasági jog megalapozója. Elméleti munkásságával előkészítette a magyar gazdasági jog piacgazdaságba illesztését. 1989 előtti tanulmányai a fennálló intézményrendszer kritikai kezelésével a modern piacgazdasági intézményrendszer befogadását tették lehetővé. Tavalyi kinevezéskor az Indexet kormányzati forrásból arról tájékoztatták, hogy a kormánybiztosi feladat ellátásának költsége 2004-2005-ben évi "néhány tízmillió forintot" tesz ki.

Sárközy Tamás szerint a „vízfejet" kell megszüntetni, vagyis a vezető állásokat kellene megnyirbálni. „A központi közigazgatásban jelenleg 30-35 ezer ember dolgozik, és – az ország méretéből, GDP-jéből, illetve a lakosság számából kiindulva – körülbelül 20-25 százalékos leépítést kell végrehajtani. Ezeknek az embereknek egy részét azonban felszívja majd a regionális államreform – mondta Sárközy Tamás a FigyelőNetnek.

A kormánybiztos javaslata a racionalizálásról, és így a rendszer hatékonyabbá tételéről szól, de hosszú távon ez gazdaságilag is megtakarítást jelentene az államnak.

Sárközy Tamás szerint öt-tíz éven belül valamit tenni kell, mert már így is elkéstünk a szervezetrendszer reformjával. "Az persze kérdés, hogy a politika képes lesz-e a választások után egy ilyenbe belevágni" - teszi hozzá.