Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Pénzbüntetéssel úszta meg a volt sásdi polgármester

2006.01.10. 14:56
Jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Kovács Magdolna volt sásdi polgármestert a Baranya Megyei Bíróság. Első fokon még felfüggesztett börtön kapott hűtlen és hanyag kezelésért a volt polgármester.

Háromszázezer forint pénzbüntetésre ítélte Kovács Magdolna volt sásdi polgármestert, társát, Peti Lőrincet pedig egy év két hónap börtönbüntetéssel sújtotta és kétmillió forint megfizetésére kötelezte a Baranya Megyei Bíróság kedden hozott jogerős határozatában.

A bíróság Kovács Magdolnát jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen és hanyag kezelésben, az önkormányzati tulajdonú Hegyhát Kht. egykori ügyvezetőjét, Peti Lőrincet pedig sikkasztásban és csalásban mondta ki bűnösnek.

A grémium Kovács Magdolna esetében az első fokon kiszabott egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésnél enyhébb, Peti Lőrincnél a korábbi egymillió forint pénzbüntetésnél súlyosabb büntetést állapított meg.

15 milliós kárt okoztak

A sásdi önkormányzat 2001-ben, testületi ülésen úgy döntött, hogy építési telkek közművesítéséért pályázik a Széchenyi-terv forrásaira. Ehhez szabályozási tervekre volt szükség, elkészítésükkel az önkormányzati többségi tulajdonú Hegyhát Kht.-t bízták meg.

Bár az önkormányzat fizetett a munkáért, a társaság ügyvezetője a terveket másfél éven belül sem tudta bemutatni. Kovács Magdolna polgármester pedig úgy ellenjegyezte a számlákat, hogy a dokumentumok mindegyikének meglétét nem ellenőrizte.

A szabad demokrata volt polgármestert és bűntársát felelősség terheli azon veszteség miatt is, amit Sásd akkor könyvelhetett el, amikor a Hegyhát Kht.-nak közművesítésre olcsón eladott építési telkeket a város egy évvel később az eladási ár százszorosáért vásárolta vissza, holott a telkeken azok értékét növelő, érdemi munkavégzés nem történt.

Kovács Magdolna és Peti Lőrinc összesen mintegy 15,2 millió forint kárt okozott a sásdi önkormányzatnak.

Amikor az ügy kipattant, a sásdi képviselő-testület fegyelmi eljárást kezdeményezett Kovács ellen, állásából felfüggesztették, és feljentést tettek ellene az ügyészségen. A polgármester 2003 márciusában úgy döntött, hogy megválik tisztségétől.

Más is felelős az ügyben?

Az első fokon korábban eljáró Pécsi Városi Bíróság Kovács Magdolnát egy év - három évre felfüggesztett - szabadságvesztésre, Peti Lőrincet pedig egymillió forint pénzbüntetésre ítélte.

A megyei bíróság a büntetés kiszabásakor Kovácsnál enyhítő körülményként értékelte évtizedeken keresztül, magas színvonalon végzett önkormányzati munkáját, valamint azt is, hogy felnőtt, ám önálló életvitelre alkalmatlan, fogyatékos gyermekéről kell gondoskodnia. Peti Lőrincnél súlyosbító körülmény volt, hogy korábban két gazdasági bűncselekmény miatt is indult ellene bírósági eljárás.

A bíró a keddi tárgyaláson megjegyezte: az ügyben felmerül a cselekmények elkövetésekor hivatalban lévő sásdi jegyző, valamint a képviselő-testület tagjainak felelőssége is, de ennek vizsgálatára - ügyészi indítvány hiányában - nem volt mód. Próbáltuk elérni a sásdi önkormányzatot, de senki nem tartózkodott a hivatalban.