Szabó János nem készíttetett listát

2000.06.07. 15:41
A honvédelmi miniszter természetesnek, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke viszont a demokrácia halálának nevezte a Sásik László nevével fémjelzett adatgyűjtési botrányt. Juhász Ferenc az adatvédelmi obudsmanhoz fordul az ügy kivizsgálása miatt - derült ki a bizottság szerdai ülése után. Sásik ez év februárjától tudott az ügyről, ám azért várt a nyilvánosságra hozatallal, mert több magas rangú vezetővel együtt úgy gondolta, hogy a minisztériumban le fogják állítani az akciót. A bizottság egyébként ma zárt ajtók melletti ülésén 15.000 katona távozását is a honatyáink belátására bízta. Róluk adatokat már nem érdemes gyűjteni.
A Népszava kontra Honvédelmi Minisztérium perben a bíróság tanúként hallgatta meg Sásik László ezredest, a vezérkar humán csoportfőnökét. Sásik arról számolt be, hogy a HM-ben adatgyűjtést folyt a katonatisztek 1990 előtti politikai szerepvállalásáról. Ezért a hűségnyilatkozatként csak nehezen definiálható kijelentéséért a katonai grémium fegyelmi eljárást indított, mivel nem tájékoztatta feletteseit a bíróság előtti meghallgatásáról (ráadásul az ügynek miniszteri vonzáskörzete van), valamint nem kért és így értelemszerűen nem is kapott engedélyt a meghallgatás utáni nyilatkozatokra.

A fegyelmi bizottságot felállították, de érdemben még nem lehet nyilatkozni - Szabó János honvédelmi miniszter így reagált az ügyet firtató kérdésekre. Azt viszont kiemelte, hogy ő nem adott utasítást az adatgyűjtési manőver végrehajtására, és szerinte az ,,adatgyűjtés", mint fogalom nem egyezik a ,,listakészítéssel". Nem létezett olyan lista, amin csak a politikai orientáció szerepel - mondta a miniszter.

Sásik február óta tudott az ügyről

Vétlen vagyok, de elfogadom a fegyelmi bizottság felállítását, hiszen Fodor Lajos vezérkari főnöknek jogában áll, hogy a tisztázatlan kérdéseket akár ilyen módon is rendezze - nyilatkozta az Indexnek Sásik László. Az ezredes már ez év februárjától, az adatgyűjtés kezdetétől fogva értesült az ügyről, hiszen többek között feladatának része az ilyen típusú témák szakmai ellenőrzése.

A Rádió Bridge tudósításai

Milyen törvények érvényesek egy katonatisztre, ha polgári perben tanúskodik? A honvédelmi miniszter kezdeményezésére fegyelmit indított a honvédség országos parancsnoka Sásik László, a honvéd vezérkar humánszolgálati csoportfőnöke ellen. Erre azután került sor, hogy a csoportfőnök a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tanúskodott a minisztérium és a Népszava közötti sajtó-helyreigazítási perben. A fegyelmit azért indították, mert a vádirat szerint az ezredes engedély nélkül tett tanúvallomást, melynek során katonai titkokat is elárult. Juhász Ferenc, a honvédelmi bizottság szocialista alelnöke azt tervezi, hogy az adatvédelmi ombudsmanhoz fordul, ha beigazolódik, hogy a tisztek politikai múltjáról gyűjtött adatokat a minisztérium.

Juhász Ferenc nyilatkozata (juhasz.mp3 0'44")

Lányi Zsolt a honvédelmi bizottság kisgazdapárti elnöke szerint az adatvédelmi ombudsman érdemben nem tud az ügyhöz hozzászólni. A honvédelmi bizottság kisgazdapárti elnöke, Lányi Zsolt szerint nyilvánvaló, hogy az ügy a politikai motiváció miatt pattant ki.

Lányi Zsolt nyilatkozata (lanyi.mp3 0'35)

Fapál László, a Honvéd szakszervezet jogásza képviseli majd az ezredest a fegyelmi eljárásban. A jogász szerint több ellentmondó szempontot kell majd figyelembe venni, és a fegyelmi eljárásnak akár a legsúlyosabb következményei is lehetnek.

Fapál László (fapal.mp3 0'23)

Sásik azért várt a Népszava cikkéig, mert több magas rangú vezetővel együtt úgy gondolta, hogy a minisztériumban le fogják állítani az akciót - mondta. Ez nem jött be, ezért fordult az adatvédelmi biztoshoz, remélve, hogy ennek hatására pontot lehet tenni a káderezés kezdetű mondatok végére.

Adatvédelmi ombudsmanhoz fordul a bizottság alelnöke

A szövegtani problémák mellett azonban súlyosabbnak vélte a helyzetet Juhász Ferenc, a honvédelmi bizottság MSZP-s alelnöke, aki az ominózus lista fénymásolatával a hóna alatt lépett ki az ülésteremből.

A lista 161 nevet jelöl, és a sablonosnak tűnő ,,születési dátum", ,,anya neve" mellett politikai pályafutást is firtató bekezdések tarkítják a nevezett papirosokat.

Gondos munka kell hozzá - kommentálta az alelnök Szabó János adatgyűjtés-listakészítés polémiáját, amit azzal is kiegészített, hogy valószínűleg az adatvédelmi ombudsmanhoz fordul a kérdés rendezése végett.

A haderőreform alkalmas az általános vitára

Annyi azonban már most biztos, hogy a Honvédség kötelékéből 15.000 katonának rövidesen masíroznia kell, hiszen a bizottság zárt ajtók mögött elfogadta, és ezzel általános vitára alkalmasnak találta a hosszú, ill. rövid távú haderőreform, és a hadsereg létszámhelyzetét rendező törvényjavaslatot. Ennek értelmében elsősorban ,,létszámrendező arányjavítás" várható, amely a sorállomány behívásának elmaradását, a hivatásos garnitúra csökkentését, valamint a polgári alkalmazottak taccsra tételét jelenti.

Az Országgyűlés előreláthatólag a jövő héten tárgyalja a bizottság által csont nélkül elfogadott javaslatokat.  • Hírek
  • Csok