Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Alkotmányellenes a Sásik elleni eljárás?

2000.09.05. 15:38
Újabb fegyelmi eljárást indított Sásik László ezredes ellen Fodor Lajos, a Magyar Honvédség parancsnoka. Az apropó az ezredes múlt hétfői nyilatkozata, amelyben élesen bírálta az ellene hozott első fegyelmi határozatot. Ebben Sásik Lászlót feddésben részesítette a honvédelmi grémium, ami ellen tegnap nyújtotta be fellebbezését az ezredes jogi képviselője Szabó János honvédelmi miniszterhez. Hat órával később azonban kézhez kapták az új fegyelmi eljárásról szóló határozatot, amelynek végeredménye Sásik védője szerint akár az ezredes lefokozása is lehet. A Honvédelmi Minisztériumban nem kívánták kommentálni az értesüléseinket, így azt sem erősítették meg, hogy új eljárást indítottak.

Az első eljárást azután indították, miután Sásik László a Honvédelmi Minisztérium kontra Népszava perben Szabó János miniszter ellen vallott, majd a meghallgatás után nyilatkozott a sajtónak. A katonai vezetés szerint erre engedélyt kellett volna kérnie, amit Sásik nem tett meg. Fodor Lajos ezért elindította a fegyelmi eljárást, amely végén feddésben részesítették a renitens ezredest.

Megint egy nyilatkozat, megint egy eljárás

Az újabb eljárás elindítása szintén egy nyilatkozattétel után történt. Augusztus 28-án Sásik László a fegyelmi határozat kézhez vétele után az MTI-nek adott nyilatkozatában keményen bírálta annak tartalmát. Ezért Fodor Lajos tegnap délután újabb fegyelmi határozat elindításáról döntött. Ezt Fapál László, Sásik László ügyvédje közölte az Indexszel, majd hozzátette, hogy a vezérezredes és a miniszter ezzel alkotmányellenesen cselekedtek.

-Fodor Lajos, és a miniszter meg akarja mutatni, hogy aki katona, az mindig katona, és a honvédségben ők a tejhatalmú uralkodók. Fapál szerint azonban Sásik szabad véleménynyilvánítási jogát nem lehet korlátozni miniszteri utasításra hivatkozva. A szabad véleménynyilvánításról az alkotmány alapvető jogként rendelkezik, és azt a szolgálati törvény korlátozhatja ugyan, de csak abban az esetben, ha ezzel a honvédséget védi a kárszenvedéstől. Ebben az esetben Sásik a saját ügyéről beszélt, így ez fel sem merülhet - érvelt Fodor döntése ellen az ezredes ügyvédje.

Bíróság elé kerülhet az ügy

Fapál László a tegnap benyújtott fellebbezési beadványról annyit mondott az Indexnek, hogy ha az nem vezet eredményre, akkor a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordulnak, hogy tisztázzák a humánszolgálati csoportfőnök helyzetét. -Nincs még egy ilyen ország, ahol ilyet meg lehetne tenni - kommentálta Fapál az eseményeket. Sásik László elzárkózott a nyilatkozattól, és így azt az információnkat sem erősítette meg, miszerint Fodor Lajos csütörtök délutánra személyes meghallgatásra hívta be az érintettet.

Ki az erősebb?

Az Index úgy tudja, hogy a háttérben Szabó János keményebb hangvételre felszólító törekvései állnak. A miniszterhez közel álló informátoraink szerint Szabó Fodort többször berendelte, és kérdőre vonta a fegyelmi eljárásról kiszivárgott információkkal kapcsolatban. Valószínűleg ez történhetett most is, ezért kellett a második eljárást is megindítani - mondták informátoraink. A Honvédelmi Minisztérium Sajtófőosztályán elhárították kérdéseinket, mert Fodor Lajos addig nem kíván nyilatkozni, amíg a fellebbezésről, így a folyamatban lévő ügyekről nem születik lezáró határozat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!