Géza
-11 °C
-4 °C

Hazai pályán verte át a jogászokat a búvárvilágbajnok

2005.11.24. 12:17
Savanya Norbert 2002-2003 fordulóján diploma nélkül kezdett ügyvédkedni. A csalás azonban csak most derült ki. A Délmagyarországnak nyilatkozó szakértők szerint az is lehet, hogy Savanya akkori ügyeiben meg kell semmisíteni az ítéleteket.

Még diplomája megszerzése előtt vetette fel magát a Szegedi Ügyvédi Kamara ügyvédjelölti névjegyzékbe Savanya Norbert, a város egyik legismertebb sportolója. A Délmagyarország információi szerint a városban nagy népszerűségnek örvendő buvárúszó-fenomén azt állította, hogy diplomája azért hiányzik a szükséges okmányok közül, mert még nem írta alá az egyetem rektora. Néhány héttel később azonban kiderült, hogy nemcsak az aláírás, hanem akkor még a diploma is hiányzott.

Mintha mi sem történt volna

67-szeres magyar bajnok
Savanya Norbert különböző távokon 1994 és 2000 között összesen kilenc világbajnoki címet szerzett búvárúszásban. 1995 és 2001 között négy EB aranyat is begyűjtött, és eddig 67-szer lett a sportág magyar bajnoka. Versenyzői pályafutását 2001-ben 1500 méteren közel 7 másodpercet javítva, új világrekorddal zárta. Szegeden úszóiskolát is működtetett.
A lapban most nyilvánosságra került történet az Index információi szerint már hosszabb ideje beszédtéma volt szegedi jogászkörökben. A közismert átverés viszont eddig semmilyen nyilvános retorzióval nem járt: Savanya Norbert az esetet követően két és fél éven át dolgozhatott ügyvédjelöltként a városban, munkaviszonya az őt foglalkoztató irodánál más okokból szűnt meg idén nyáron. A felmondás miatt csak ekkor törölték a névjegyzékből. Pedig a Délmagyarország által megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy a jelölt a felvétele kérelmezésekor okirat-hamisítást követett el, és több mint egy hónapig tartó álügyvédjelöltsége alatt jogosulatlanul jutott adatokhoz. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke, Dobozy Levente úgy vélekedett, a kamara elnökségében fel sem merült, hogy valaki, aki az ügyvédi hivatásra készül, hamis nyilatkozattal kezdi pályáját.

Meg kell semmisíteni?

Eddig nincs pontos adat arról, hogy a diploma nélkül, de már listázott ügyvédjelöltként megkezdett ténykedésének öt hete alatt hány ügyben járt el Savanya. A lap szerint a szegedi bíróságon, ügyészségen, rendőrségen, ügyvédi irodákban azt találgatják, hogy meg kell-e semmisíteni a jogosulatlan személy közreműködésével hozott ítéleteket, eljárási cselekményeket. Annyi ugyanis biztos, hogy a közismert sportoló rövid diploma nélküli időszakában is számos esetben lépett fel kirendelt ügyvédjelöltként, többnyire olyan ügyekben, amelyekben a törvény írja elő a védő jelenlétét.

Feddésben részesültek

"Munkatársaim jóhiszeműen jártak el, ámde a szabálytalan eljárás miatt az adminisztrációt szóbeli feddésben részesítettem" - nyilatkozta a Délmagyarországnak a kamarai elnök, aki hozzátette: a Szegedi Ügyvédi Kamara történetében először fordult elő olyan eset, hogy valaki visszaélt a szervezet elnökségének bizalmával.

Az Index megpróbálta elérni Savanya Norbertet is, de az egykori élsportoló a hírek szerint az elmúlt napokban elköltözött Szegedről, mobiltelefonján pedig kikapcsolta.