András, Andor
-3 °C
3 °C

A fővárosi ellenzék a Sawyer Millert támadja

2003.06.06. 07:46
A fővárosi Fidesz Demszky Gábor főpolgármester volt kampányfőnökének cégével kötött szerződéseket vizsgáltatná meg, miután kedden, egy azóta cáfolt sajtóhír szerint a Sawyer Miller Kft. végezné a négyes metró nyomvonalán az építkezések alatt a tömegközlekedéssel utazók, az autósok és a közelében lakók tájékoztatását - írja a Népszabadság.
Annak vizsgálatát szorgalmazza a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ-frakciója, hogy 1990 és 2003 májusa között hány szerződése volt a Sawyer Miller Kft.-nek a főváros pénzéből megvalósult közlekedési és infrastrukturális beruházások kommunikációs feladatára - írja a pénteki Nészabadság.

A napokban a Magyar Hírlap adott hírt arról, hogy a 4-es metró költségéből ötszázmillió forintot költenének kampánycélokra a Sawyer Miller Kft. lebonyolításában. A felek a lap információját azóta cáfolták.

Koltai Ildikó frakcióvezető-helyettes érdekesnek tartja, hogy Demszky Gábor főpolgármesteri választási kampányát 1994-ben és 1998-ban a Sawyer Miller cég ügyvezetője, 2002-ben pedig a cég azon munkatársa irányította, aki korábban a városháza sajtófőnöke volt. Közölte, hogy Deutsch Tamás tavaly októberben levélben kérte Keller László államtitkártól, hogy vizsgálja meg azokat a több mint 100 millió forint értékű szerződéseket, amelyeket 1998-2000 júliusa között kötött a főpolgármesteri hivatal és a fővárosi beruházásokat végző cégek a Sawyer Millerrel. A levélre csak annyi választ kapott, hogy legyen türelemmel.

Koltai Ildikó szerint a közbeszerzési törvény kijátszásának tekinthető az, hogy a szerződések jó részét akkora összegekre kötötték, amekkorára még nem kell pályázatot kiírni. Az államtitkárnak megküldött szerződések között több példa van arra is, hogy ugyanazon a napon, ugyanarra a feladatra két szerződést is kötöttek azért, hogy ne érjék el azt az öszszeget, ami felett már pályáztatni kell - állította.

A lapnak nyilatkozó egykori kampányfőnök, Bruck Gábor a vádakat visszautasította.