Vendel
6 °C
20 °C

Beszámíthatatlanságra hivatkozik Schönthal Henrik

2008.03.20. 08:24
Schöntal Henrik, a Kulcsár-botrány egyik fő gyanúsítottja is azzal védekezik, hogy súlyos fokban korlátozott a beszámítási képessége - derült ki a Fővárosi Bíróság iratismertetésén. Schönthal Henrik egyik igazságügyi elmeszakértője már Tasnádi Péternél is megállapította a beszámíthatatlanságot, írja a Magyar Nemzet.

A Kulcsár Attila nevéhez kötődő brókerbotrány egyik fő gyanúsítottja is elmeproblémákra hivatkozik a bíróság előtt, olvasható a Magyar Nemzetben. Schönthal Henriknek is súlyos fokban korlátozott a beszámítási képessége – állapította meg Antal Albert és Füredi János igazságügyi elmeszakértő.

A beszámítási képesség sérülését négy kategóriába sorolják: kis fokban, közepesen, súlyosan és teljesen beszámíthatatlan. Közepes foktól érvényes a büntetési tétel korlátlan enyhítése.

Schönthal Henriket különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosással, sikkasztás és magán-okirathamisítás bűnsegédletével vádolta meg az ügyészség. Schönthal az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor 2004 elején a K&H-üggyel összefüggésben eljárás indult ellene. 2005 szeptemberében önként hazatért, és a Ferihegyi repülőtéren őrizetbe vették a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

Korábban a nyilvánosságban az keltett nagy hullámokat, hogy a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Pétert is közepesen beszámíthatatlannak nyilvánította két szakértői csoport. Védői emiatt perújítást kezdeményeztek egy korábbi, 2002-es ügyében, amelyért négy és fél évet kapott jogerősen. A bíróság emiatt utólag két évvel mérsékelte a büntetését.

Schönthal és Tasnádi védelmét ugyanaz az ügyvéd, Tuza Péter látja el. A Magyar Nemzet szerint az is érdekes körülmény, hogy Tasnádi közepes beszámíthatatlanságát Antal Albert – Benke Miklóssal – is megerősítette, sőt a másodlagos szakvéleményt elkészítő elmeorvos még agysorvadást is megállapított a vádlottnál.