Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beszámíthatatlanságra hivatkozik Schönthal Henrik

2008.03.20. 08:24
Schöntal Henrik, a Kulcsár-botrány egyik fő gyanúsítottja is azzal védekezik, hogy súlyos fokban korlátozott a beszámítási képessége - derült ki a Fővárosi Bíróság iratismertetésén. Schönthal Henrik egyik igazságügyi elmeszakértője már Tasnádi Péternél is megállapította a beszámíthatatlanságot, írja a Magyar Nemzet.

A Kulcsár Attila nevéhez kötődő brókerbotrány egyik fő gyanúsítottja is elmeproblémákra hivatkozik a bíróság előtt, olvasható a Magyar Nemzetben. Schönthal Henriknek is súlyos fokban korlátozott a beszámítási képessége – állapította meg Antal Albert és Füredi János igazságügyi elmeszakértő.

A beszámítási képesség sérülését négy kategóriába sorolják: kis fokban, közepesen, súlyosan és teljesen beszámíthatatlan. Közepes foktól érvényes a büntetési tétel korlátlan enyhítése.

Schönthal Henriket különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosással, sikkasztás és magán-okirathamisítás bűnsegédletével vádolta meg az ügyészség. Schönthal az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor 2004 elején a K&H-üggyel összefüggésben eljárás indult ellene. 2005 szeptemberében önként hazatért, és a Ferihegyi repülőtéren őrizetbe vették a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

Korábban a nyilvánosságban az keltett nagy hullámokat, hogy a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Pétert is közepesen beszámíthatatlannak nyilvánította két szakértői csoport. Védői emiatt perújítást kezdeményeztek egy korábbi, 2002-es ügyében, amelyért négy és fél évet kapott jogerősen. A bíróság emiatt utólag két évvel mérsékelte a büntetését.

Schönthal és Tasnádi védelmét ugyanaz az ügyvéd, Tuza Péter látja el. A Magyar Nemzet szerint az is érdekes körülmény, hogy Tasnádi közepes beszámíthatatlanságát Antal Albert – Benke Miklóssal – is megerősítette, sőt a másodlagos szakvéleményt elkészítő elmeorvos még agysorvadást is megállapított a vádlottnál.