Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Nyilvánosság elé lépett Schmidt Mária titkos társasága

2007.05.17. 17:41
A XXI. Századi Intézetben volt az első nyilvános találkozója annak a Schmidt Mária által fémjelzett értelmiségi körnek, amelynek szerveződése korábban komoly hullámokat vetett a Fidesz vezetői körében.

Januárban a Magyar Nemzet egy álnéven írt cikkben szellőztette meg, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója jobboldali nagytőkések támogatásával állítólag egy alternatív jobboldali párt építésébe kezdett, amely Orbánnak is konkurenciát jelenthet.

Mint később kiderült, valóban voltak zárt jellegű értelmiségi találkozók, de Orbán-ellenes pártszerveződés ebből nem alakult ki.

A társaság csütörtöki rendezvényén a XXI. Századi Intézetben előadást tartott Lánczi András konzervatív filozófus, Hamecz István az OTP Alapkezelő Zrt. igazgatója, Keserü Katalin a Műcsarnok korábbi igazgatója és Gazsó Tibor szociológus. A számos újságíró és a mintegy húsz fős hallgatóság szabályos kiselőadásokat hallgathatott a felkért előadóktól. Lánczi például a Fidesz identitásáról értekezett, Hamecz pedig azt taglalta, hogy milyen paraméterek alapján ismerhető fel a konzervatív gazdaságpolitika.

A nézők soraiban a Fidesz ismertebb tagjai közül Áder János és Martonyi János volt látható.