Móric
9 °C
15 °C

Törzsasztalban a Terror Háza igazgatónője

2003.02.24. 18:29
Kedden az Index Törzsasztalának vendége a Terror Háza igazgatója . Schmidt Mária, Orbán Viktor egykori tanácsadója ma azt az intézményt vezeti, amelyet a volt miniszterelnök hívei számára "szembenézés egyetlen őszinte darabjaként" aposztrofált. Az előző kormány által alapított intézmény védelmét Orbán már közvetlenül a választások után az ellenzék egyik legfőbb ügyekének tekintette.
Schmidt Mária egy éve áll annak az intézménynek az élén, amely előtt a hétvégén tízezrek tüntettek. Az intézmény vezetője az elmúlt hónapokban többször is a politikai viták középpontjába került: az országgyűlés 150 millió forinttal megkurtította a múzeum - magyar viszonylatban kimagaslóan magas - támogatását, Medgyessy Péter javaslatára viszont 100 milliót mégis visszakapott a ház, a kormány oldalon felmerült a kuratórium kibővítésének ötlete is. Az intézmény Andrássy úti pengefalának fennmaradása is állandó témája a fővárosi politikai közéletnek.

Az ötvenéves történésznő az előző ciklusban Orbán Viktor főtanácsadója volt, ám már 1994 óta közvetlen kapcsolatban állt a fideszes politikussal. A tanácsadás mellett a XX., majd a XXI. Századi Intézetet is vezette. Többek között a Kooperáció vagy kollaboráció, az Ávós világ Magyarországon és a Diktatúrák ördögszekerén című könyvek szerzője-szerkesztője. Kérdezzen Ön is Schmidt Máriától!