Viola
-6 °C
-2 °C

Schmidt Mária kapta volna a Szoborparkot is

2002.05.31. 17:56
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában tervként létezett, hogy egy szervezetbe tömörítsék a Terror Házát és a budatétényi Szoborparkot. A tárca elképzelései szerint a Mementó Parkká bővített létesítmény az Andrássy úti múzeum háttér intézménye lett volna. A Terror Háza gyorsított beruházásával azonban az évek óta tervezett fejlesztés ismét elmaradt.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma azt tervezte, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kapja meg a budatétényi Szoborparkot is. Az Index információi szerint a Terror Háza múzeumot és a XXI. Századi Intézetet működtető alapítvány külső telephelye lett volna a szoborskanzen, ahol elhelyezhették volna az Andrássy úti épületben létrehozott galériát is.

2000-re ígérték

A Schmidt Mária - Orbán Viktor volt miniszterelnök egykori tanácsadója - vezénylete alatt álló intézmény a NKÖM által finanszírozott beruházást követően vehette volna kezelésébe a parkot. Mint ismeretes a kulturális tárca, főként Baán László volt közigazgatási államtitkár (jelenleg gazdasági helyettes államtitkár) már 2000-re ígérte a jelenlegi Szoborpark kibővítését. A minisztérium már 1999-ben megbízta Eleőd Ákos építészt, az egész létesítmény kiötlőjét, hogy készítse elő a milliárdos projektet.

A Terror Házára kellett a pénz

A tíz éve húzódó fejlesztés gyors lezárása azonban ismét elmaradt, mivel a kulturális tárca a rendelkezésre álló pénzt a választási kampány szempontjából "értékesebb" Terror Házára költötte. Eleőd elgondolása szerint a jelenlegi szoborgyűjteményt egy komplex létesítménnyé bővítették volna. A Mementó Parkban többek között kortörténeti múzeum, CD-tár és más, az időszakot felelevenítő részeket alakítottak volna ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!