Géza
-12 °C
-4 °C

Schmidt: Ismét veszélyben a Terror Háza

2003.11.05. 17:11
Schmidt Mária szerint ismét veszély fenyegeti a Terror Házát. A főigazgató szerint a kormányzat megfojtja az intézményt azzal, hogy az eddig ígértnél jóval kevesebb támogatást kíván elfogadtatni a költségvetésben. Schmidt szerint az eredetileg 313,5 milliós támogatást 250 millióval kívánják megkurtítani.
Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy ismét veszély fenyegeti a Terror Háza Múzeum működését - közölte az intézmény főigazgatója szerdán az MTI-vel. "A jövő évi költségvetés tervezetéhez benyújtott két kormánypárti módosító indítvány 250 millió forintot vonna el a múzeum tervezett 313,5 milliós támogatásából" - írta közleményében Schmidt Mária.

Gyurcsányi kard

A főigazgató szerint a kormányzati oldal "következetesen megfojtja" az előző kormány alatt alakult tudományos-kulturális műhelyek tevékenységét anyagi támogatásuk teljes megvonásával. Példaként említette, hogy a XX. és a XXI. Század Intézetnek "az idei évhez hasonlóan jövőre sem jut egyetlen fillér sem", míg a kormánypártokhoz közel álló intézetek - így például a Földes György vezette Politikatörténeti Intézet - ismét busás támogatást kapnak. Úgy tűnik, a gyurcsányi "kard ki kard" hadüzenet valóban kaszabolással jár majd - jegyezte meg Schmidt Mária. A főigazgató kiemelte: a Magyar Szocialista Párt alelnöke, Hiller István kulturális miniszter tavasszal még a Terror Háza létjogosultságáról és fontosságáról beszélt, ám most egyes kormánypárti képviselőtársai mindezt megkérdőjelezik.

Merő cinizmus

A költségvetés tervezetéhez benyújtott módosító indítványaik lényege nem az, hogy mit és honnan támogatnának, csupán a provokáció: az, hogy elvegyenek, ellehetetlenítsenek - tette hozzá. Schmidt Mária szerint egy "különösen árulkodó kormánypárti indoklás pedig merő cinizmus". Mint rámutatott: a Terror Háza nem csak egy múzeum, "emlékhely".

Az elmúlt hét közepén, a parlamenti vita során Kárpáti Zsuzsa szocialista képviselő jelentette be: az MSZP-frakció módosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a fogyatékkal élőket ellátó szervezetek többlettámogatást kapjanak a Terror Háza költségvetésének terhére. Schmidt Mária az MTI kérdésére szerdán elmondta, van olyan költségvetési módosító indítvány, amelyik a fogyatékosügyre, olyan, amelyik a Budapesti Fesztiválzenekarhoz, míg egy harmadik az 1956-os Intézethez csoportosítana át tőlük forrásokat úgy, hogy "nem maradna gyakorlatilag egyetlen fillér sem".