Valér
2 °C
8 °C

Egyeztetés nélkül nemzetárulózott Schmitt

2005.03.21. 19:37
Az Index információi szerint a Fideszben is nagy felzúdulást keltett Schmitt Pál március 15-ei ünnepi beszéde, amelyben nemzetárulónak nevezte a kormány politikáját. A Fidesz elnökségének döntése nyomán az alelnök bocsánatot kért egy szombati lapinterjújában az elhangzott kemény szavakért. Bár a Fidesz szeretné tovább építeni Schmitt konfliktuskerülő imázsát, a március 15-ei fiaskó után vajmi kevés esély van erre. Hétfőn távozott posztjáról a Fidesz kommunikációs igazgatója, Meszleny László.

Értetlenséget keltett a Fidesz vezérkarában, hogy Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke március 15-i ünnepi beszédében szokatlanul élesen bírálta a kormányt. Schmitt a polgári körök Budai Várban tartott rendezvényén a kormányt a kettős állampolgárságot elutasító álláspontja miatt nemzetárulónak nevezte, Gyurcsány Ferencet pedig az egységbontás kormányfőjének titulálta.

Nem meggyőző

Távozott posztjáról a Fidesz kommunikációs igazgatója
Távozik a Fidesz kommunikációs igazgatói posztjáról Meszleny László. Meszleny az MTI-nek elmondta: a döntés hétfőn született közös megegyezéssel, a felek elképzeléseinek különbözősége és a strukturális változások miatt, mivel a kommunikációs igazgatói poszt megszűnik. Meszleny közölte, egyelőre nem tudja, hol folytatja munkáját.
Meszleny László 2004 tavasza óta töltötte be a Fidesz kommunikációs igazgatói tisztségét, előtte a Duna Televízió hírigazgatója volt. A Fidesz egyik tisztségviselője, neve mellőzését kérve, arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Meszleny László munkáját Rogán Antal kampányfőnök veszi át, aki mellett Fekete Zoltán, a frakció sajtóosztályának jelenlegi vezetőhelyettese dolgozik majd.
Az Index információi szerint a szokatlanul éles megfogalmazások a Fidesz vezetésében sem aratott tetszést, hiszen a párt kommunikációjában Schmittet csatlakozása óta igyekezett szimpatikus, integrativ személyiségként láttatni, a várbeli beszéd azonban lerombolta ezt az imázst. A Fidesz vezetésében általános az a nézet, hogy a pártalelnök állításaival egyetértőket nem kell meggyőzni, a középen állókat viszont taszítják az általa használt radikális állítások.

Szóhasználatával esetleg

Az Index információi szerint a szöveget egyébként Schmitt nem egyeztette a pártvezetéssel, azt a politikus az önkormányzati kampányban verbuvált stábja vetette papírra. Úgy tudjuk, hogy a beszéd elhangzása után több tucat telefonhívást kapott a fideszes politikus, amelyben bírálták éles hangnemét, a Fidesz legutóbbi elnökségi ülésén pedig "megfeddték" Schmittet, és arra szólították fel, kérjen elnézést a stílusa miatt. Schmitt eleget téve a Fidesz-vezetés akaratának, a szombati Blikknek adott nyilatkozatában meg is követte mindazokat, akiket esetleg "szóhasználatával" megbántott.

A dobogóról érthető

Orbán Viktor Fidesz-elnök viszont pénteken még azt mondta, érteni véli Schmitt szavait. Orbán egy sporthasonlattal élve közölte: egy sportoló, aki állt már a dobogó tetején jól tudja, érte nem csak az anyaországi magyarok szurkolnak, hanem mind a 15 millió magyar. Orbán szerint Schmittet, mint volt sportolót jobban megindíthatta a decemberi kettősnépszavazás kudarca.

Az egyetlen szimpatikus

Mint emlékezetes, másfél éve a Fidesz vezetése egy darabig komolyan foglalkozott egy olyan kommunikációs tervvel, amely öt különböző "kasztra" osztotta volna a párt ismert személyiségeit. A "megjelenési csoportok" kialakítása során a politikusokat a meglévő tulajdonságaik tudatosításával kívánták volna médiaszereplések nyilvános megszólalások szempontjait figyelembe véve továbbfejleszteni. A 2003-as tervezet alapján a szimbolikus és a szimpatikus csoport mellett létrehozták volna a kormánypárti politikusokat kérdésekkel támadó "passziválók", a tekintélyes szakpolitikusokat tömörítő "szakértők" és a frakció egészét lefedő "kritikusok" csoportját. A fideszes kommunikációs szakértők akkoriban egyedül Schmitt Pált tudták a szimpatikusok csoportjába sorolni.