Eleonóra
-1 °C
2 °C

Bizalmi szavazás várhat Schmittre

2003.04.30. 08:00
Bizalmi szavazást tarthat a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése Schmitt Pállal szemben, mivel a Magyar Olimpiai Bizottságot megosztja a MOB-elnök pártpolitikai szerepvállalása. A bizalmi szavazásnak a Népszabadságnak nyilatkozó MOB-elnökségi tag szerint csak úgy van értelme, ha titkos voksoláson dőlhet el a sportvezető MOB-os jövője.
Felmerülhet a Schmitt Pállal szembeni bizalmi véleménynyilvánítás szükségessége és igénye a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) következő, júniusi közgyűlésén. Ennek azonban csak akkor volna értelme, ha titkos szavazással történne - nyilatkozta a Népszabadságnak Gyenesei István, a MOB elnökségi tagja, a Centrum pártszövetség alapító tagja, akit az után kérdezett a lap, hogy az olimpiai mozgalom vezető döntéshozó szerve hosszas vitát folytatott Schmitt MOB-elnök pártpolitikai szerepvállalásáról.

Schmitt sokak jó barátja

"Schmitt sokunk jó barátja, ha szükség volt rá, kiálltunk egymásért. Most azonban a pártpolitikusi tisztségnek csak számára lehet haszna, az olimpiai mozgalom drágán fizetheti meg ennek az árát" - mondta Gyenesei. Szerinte Schmitt kész helyzetet teremtetett azzal, hogy már az elnökségi ülést megelőzően bejelentette, hogy vállalná a Fidesz egyik alelnöki posztját. A Népszabadság beszámolója szerint az elnökségi tagok többsége ezért utasította el Schmitt Pál azon kérését, hogy az elnökség adjon olyan nyilatkozatot, amely támogatná őt a pártfunkció felvállalásában.

Hídból fal?

A MOB-elnökségi tag hibának tartja, hogy Schmittet azokhoz a szocialista politikusokhoz hasonlítják, akik szintén vezető tisztséget vállaltak a MOB-ban. Őket ugyanis pártfunkciójuk ismeretében választották be a testületbe, míg Schmitt Pál esetében egy párt nyújtotta be az általa képviselt értékekre az igényét. Gyenesei arról is szólt: Schmitt politikai szerepvállalása azért váltott ki indulatokat, mert "tőle lehetett mérni a jobbot és a balt", ugyanis "neki életfilozófiája volt a függetlenség". "Most új időszámítás kezdődik a MOB életében" - jelentette ki Gyenesei, aki ezzel indokolta azt az elnökségi ülésen mondott kijelentését, miszerint "eddig te voltál a híd, ami sokakat összekötött, és most te leszel a fal, amely elválaszt".

Schmitt Pál nem lát olyan veszélyt, hogy politikai szerepvállalása miatt válaszfal lenne, ezért az elhangzott fenntartások ellenére vállalja a Fidesz alelnöki posztját.