Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A Fidesz és Schmitt nem az olimpiára koncentrál

2002.06.06. 13:28
A Fidesz-MPP támogatja Schmitt Pál főpolgármester-jelöltségét. A párt részt vállal a jelölt választási felkészülésében, bár Schmitt kampányát egy független központ szervezi majd. Pokorni Zoltán pártelnök szerint az országgyűlési választáson nem az volt a cél, hogy sorra vegyék a főváros speciális gondjait, ezért kapott akkor kizárólagos hangsúlyt a budapesti olimpia kérdése. A 2012-es sport rendezvény helyett a párt most a város zöld területei, versenyképessége és közlekedésére koncentrál.
A Fidesz egy nagy a párt, sok szervezete van, ezért csúszott néhány napot Schmitt Pál támogatásának bejelentése - fogalmazott Pokorni Zoltán, pártelnök. A Fidesz elnöksége ugyanis az előzetes tervekkel ellentétben csak csütörtökön döntött a főpolgármester-jelöltség kérdésben, miközben 14 közéleti személyiség már "civilként" felkérte az egykori olimpikont az indulásra.

A függetlenséghez alkalmazkodott a párt

A pártelnök állítása szerint ezt a "manővert" nem a Fidesz áprilisi rossz budapesti szereplése diktálta, hanem "a jelölt függetlenségéhez alkalmazkodtak". Schmitt hozzátette: a Fidesz döntésével minőségi változás állt be felkészülésében, mert bár magát függetlenként definiálja, tisztában van vele, hogy a párttámogatás szükséges az induláshoz. Schmitt az Index kérdésére, hogy előzetes becslés szerint hány szervezet támogatja majd, kijelentette: dinamikusan nő a támogatóinak tábora. A sportdiplomata az MDF-fel még nem folytatott hivatalos megbeszélést, ám Pokorni tudomása szerint a "párt jelöltje Tarlós István" óbudai polgármester szívesen visszalép a Fidesz támogatottja javára.

Olimpia lehetősége helyett a közlekedés gondjai

Schmitt Pál elmondta, hogy kampányát a "pro Budapest"-gondolat jellemzi majd, amellyel reményei szerint sokan azonosulhatnak majd. Schmitt, aki továbbra is a magyarországi olimpiai játékok zászlóvivőjének tartja magát, kijelentette: nem ez lesz a kampány középpontjában. Pokorni a Fidesz olimpiai kampányára vonatkozó kérdésre elmondta, hogy áprilisban nem a főváros speciális gondjaira és lehetőségeire koncentráltak, "akkor nem az volt a cél, hogy sorra vegyék Budapest problémáit". Az őszi önkormányzati választáson azonban a főpolgármester-jelölt elsősorban Budapest "élhető, otthonos jellegének visszaállításáért" küzd majd. Pokorni szerint a főprogrampontok között a város zöld területeinek növelése, versenyképesség javítása és közlekedés szerkezetváltoztatása lesz.

A győzelemre is felkészült

Schmitt elmondta "egykori sportolóként kellő önbizalommal a győzelemre is felkészült". A Fidesz-MPP anyagilag is támogatja majd a jelöltet, ám Pokorni szerint Schmitt korteskedését egy független kampányközpont irányítja majd. A Fidesz-MPP jövő heti kongresszusára is meghívta Schmitt Pált.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!