Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Schmitt 1998-ban az MSZP-t kereste meg

2002.06.03. 19:36
A Horn-kormány idején valóban zajlottak megbeszélések Schmitt Pállal a főpolgármesteri jelölés ügyében, ám az ügyben nem a párt kezdeményezett, hanem maga Schmitt Pál kereste meg az MSZP-t - állította az Index kérdésre Lénárt László, a szocialista párt fővárosi ügyvezető alelnöke. Schmitt hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Fidesz és az MSZP és megkereste már, de ő csupán a civilek, vagyis 14, többségében a Fideszhez közel álló személyiség kérésének engedve vállalta most a jelöltséget.
Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke hétfőn bejelentette: enged a felkérésnek és elvállalja a 2002-es önkormányzati választáson a főpolgármester-jelöltséget. Schmitt állítása szerint a Fidesz már éppúgy megkereste felkérésével, mint az MSZP, de ő csak a civilek kérésére vállalta a jelöltséget.

Schmitt kereste meg az MSZP-t

1998-ban, a még hivatalban lévő MSZP-SZDSZ kormány idején valóban tárgyalt több emberrel a Magyar Szocialista Párt a jelöltségről, többek között Schmitt Pállal is - jelentette ki az Index kérdésére Lénárt László. Az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke szerint a MOB-elnök kijelentésével ellentétben nem pártja, hanem Schmitt kezdeményezte a megbeszéléseket. Lénárt elmondta, hogy a MOB-elnök megkeresésére indult tárgyalások végül különböző okok, főként Schmitt diplomáciai elfoglaltsága miatt megszakadtak, majd ezt követően az MSZP Katona Béla, egykori titokminisztert nevezte meg jelöltjének. Mint ismeretes, Katona végül visszalépett Demszky Gábor, az SZDSZ jelöltje javára. Lénárt szerint ezt követően személyes beszélgetések folyhattak ugyan Schmitt és szocialista politikusok között, de több hivatalos tárgyalás az elmúlt négy évben nem volt.

Tisztán civil kezdeményezés

Mint ismertes, Schmitt Pál jelölését vasárnap 14 közéleti személyiség nevében Hankiss Ágnes, író jelentette be. Hankiss, aki a Fidesz VIII. kongresszusán a polgári Magyarország szellemi otthonának berendezéséről mondott beszédet, civil kezdeményezésként jellemezte az indítványt. Az aláírók között van egyébként Eperjes Károly színművész, Orbán Viktor volt miniszterelnök barátja és Grosics Gyula, az Aranycsapat tagja is, aki a választási kampányban gyakran tűnt fel a Fidesz rendezvényein.