Márk
13 °C
28 °C

Schmuck Andor már nem tagja a szocialista pártnak

2001.06.01. 20:08
Schmuck Andor szocialista pártbeli "kegyvesztettsége" a megfigyelési ügyről elhíresült Xénia Láz Egyesülettel kezdődött. Bár személyes felelősségét nem sikerült megállapítani az ügyben, az MSZP tavaly novemberi kongresszusán már tudható volt, a kilóival harcoló politikus persona non grata a legnagyobb ellenzéki párt soraiban. Scmuck akkor hívta ki maga ellen végleg a sorsot, amikor május elején bejelentette, egy év halasztás után mégis megjelenteti a párt több prominens politikusáról szóló leleplező kötetét. Schmuck Andort a könyv bemutatója előtt öt nappal zárta ki az MSZP etikai bizottsága.
A Magyar Szocialista Párt Országos Etikai Bizottsága lezárta a vizsgálatot Schmuck Andornak az elmúlt időben kifejtett tevékenységéről - értesült az Index. A testület az érintettet is meghallgatva arra a következtetésre jutott, hogy az általa tanúsított magatartás sérti a párt alapszabályát. A bizottság meglátása szerint Schmuck ártott a párt érdekének és hitelének, ezért megért az idő, hogy kizárják a pártból. Schmuck a határozattal szemben jogorvoslatért az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottsághoz fordulhat, ám hogy ezt megteszi-e, egyelőre nem sikerült kideríteni. Schmuck ugyanis az Index-szel csak annyit közölt: idővel, közleményben reagál a történtekre.

Tudomány és fantasztikum

Schmuck Andor
A Xénia Láz Egyesület által készítettet tudományos-fantasztikus gagyisorozat valószínűleg kisebb hatással volt a kis- és középiskolások szellemi fejlődésére, mint az egyesült elnökének, Czégé Zsuzsának máig ismeretlen indíttatású tevékenysége a hazai politikai életre. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnökké választásának nyarán, augusztus 25-én hozta nyilvánosságra, hogy korábban - az MSZP-SZDSZ kormány regnálása alatt - titkos módszerekkel figyeltek meg Fideszes politikusokat és azok családtagjait. A szövevényes és hosszan tartó bizottsági meghallgatások után azonban csak annyi derült ki, hogy a Xénia Lázas Czégé Zsuzsa egy magánnyomozót bízott meg azzal, hogy figyeltessék Pokorni Zoltánt. Schmuckra, aki a Xénia Láz elnöke volt, nem sikerült rábizonyítani, hogy köze volt a történtekhez, de neve - ahogy mondani szokás - már bemocskolódott.

A fogyókúráiról is híressé vált fiatal szocialista politikus az MSZP tavaly novemberi kongresszusán már nem mondhatta el beszédét. Az Index értesülése szerint a párt botrányhőse írt egy monológot, amelyben "megbocsát" az elvtársaknak a "mocskolódásokért" és az elmúlt hat évben őt ért összes sérelemért. Ám a párt tisztújító kongresszusán ezt nem olvashatta fel, mert állítólag Kovács László és Horn Gyula lebeszélték erről. A két vezető politikus akkor úgy érvelt, hogy a személyes sérelmeket előhozó Schmuck ne a küldöttek és a sajtó nyilvánossága előtt rendezze nézeteltérését a párttal.

Schmuck 'bohóckodó testületnek' nevezte az MSZP elnökségét

A politikus áprilisban aláírásgyűjtési akciót javasolt annak érdekében, hogy az MSZP következő kongresszusán tartsanak bizalmi szavazást a párt elnökségéről. A "szocialista párton belüli őszinte véleménycserének fórumot teremtő" G3 Klub egyik alapító tagja szerint a testület politikailag fajsúlytalanná vált. Schmuck bohóckodó testületnek nevezte az elnökséget, amely nem tudja kezelni a párton belüli problémákat. Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke akkor egy jobb sorsra érdemes ember kétségbeesett kísérletének nevezte párttársa kezdeményezését.

Néhány nappal később a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozott egy levelet, amelyet Schmuck írt Kovács László pártelnöknek. Részlet a levélből: "Szomorúan vettem tudomásul döntésedet, mely szerint nem lépsz vissza a miniszterelnök-jelöltségtől. Sajnálom, hogy a körülötted élősködők, akiket személyes tanácsadóidnak is nevezhetnénk, ily rossz, pártunk és - meggyőződésem - országunk számára is végzetes döntésbe sodortak". (...)

"A kongresszuson még sikerült pártvezetési hiányosságaidat, pestiesen szólva ráverni az akkori ügyvezető alelnökre, Kiss Péterre, valamint az egység látszatának hamis fontosságát hangsúlyozva visszalépésre bírni Szili Katit, megalkudni Nagy Sándorral, és lehetetlen helyzetbe hozni Németh Miklóst. De most, fél év elteltével a napnál is világosabb, hogy a párton belüli problémákkal nem tudsz megküzdeni".

Schmuck Kiss Péter személyi titkáraként dolgozott, amikor a BIT egykori vezetője munkaügyi miniszter volt.

Schmuck - utalva az MSZP több prominensét leleplezni szándékozó könyvére - megjegyezte: mivel egy évvel ezelőtti találkozásukkor született megállapodásukat Kovács szerinte nem tartotta be, az egyezséget semmisnek tekinti. Schmuck egy éve megbeszélést folytatott Kováccsal, és ígéretet tett arra, bizonyos feltételek teljesülése esetén nem jelenteti meg a könyvet.

Schmuck Molnár Róbert nyomában
Schmuck Molnár Róbert nyomában

Schmuck Andor története kísértetiesen hasonlít a kisgazdapártból kizárt, szintén fiatal és túlsúlyos politikus Molnár Róbert történetéhez. Molnár, aki korábban hasonlóan fiatal kedvenc volt pártjában azt követően vált kegyvesztetté, hogy megjelentette 'Az elnök embere voltam' című könyvét. Schmuck 'Bal-eseteim - Első csapás' című könyvével szerdán áll a nyilvánosság elé.

Schmuck kizárásának hírére egyelőre nem kívánt reagálni. Mint megtudtuk, néhány napon belül közleményben reagál a történtekre.