József, Bánk
-7 °C
0 °C

Schmuck: Nem az őskommunistákkal van baj, hanem a régi gondolatokkal

2001.06.08. 14:39
Schmuck Andor volt a vendége az Index Törzsasztalának június 8-án pénteken. Schmuck elmondta, hogy kizárásával leginkább az MSZP-n belüli szabad vélemény- és a gondolatnyilvánításról alkotott illúzióját vesztette el. Szerinte nem járatja le a baloldalt, legfeljebb egy-két olyan őskövületet, aki nem képes átlátni, hogy változtatni kell. Nemrég megjelentetett könyvéről azt mondja, hogy az segíti az MSZP választási győzelmét.

(Dokumentátor): - Kedves Andor! Miért van az, hogy könyvében a beígért titkokat nem találja a T. Olvasó?

- Szerintem olvassa el még egyszer.

(Champace): - Nem gondolt arra, hogy egy másik párt tagja legyen?

- Nem.

(Mojojo): - Ön valójában szocialista értékeket vall, vagy csak beépített ember??? (Ami nem baj, mert föl kell deríteni, hogy milyen aljas ügyletek folynak a "pártban".) A könyve kiket támad majd leginkább? A Xénia Láz szervezőit???? A G3 miben különbözik a Fidelitastól?? (Annyi bizonyos, hogy nem klasszikusan szocialista.)

- A gondolatok nem párthoz kötődnek, de nem beépített, hanem kizárt ember vagyok. A könyvben nem támadok, hanem leírom a tényeket. A G3-ban sokkal több az okos ember, mint a Fidelitasban, és a célok, amiért küzdenek, sokkal nemesebbek.

(Bartelby): - Önről mindig Gábor Zsazsa jut az eszembe. Mindegy, hogy mit, csak beszéljenek róla. Ön is így van ezzel? Vagy megtetszett önnek a kisgazdák mocskolódása? Sajnálatra méltó ez a nagy erőlködés, hogy mindig középpontban legyen.

- Sajnálom, hogy ez a véleménye.

(Dokumentátor): - Kedves Schmuck Andor! Te korábban Kiss Péter egyik legbizalmibb embere voltál, most viszont szinte minden interjúdban negatív megjegyzést teszel rá. Mi történt, ami miatt megromlott köztetek a kapcsolat?

- Kiss Péterrel személyes kapcsolatom '98-ban romlott meg, hogy miért, hogyan, az benne van a könyvben.

- Az MSZP-frakcióban több olyan ember is ül, aki valamilyen kapcsolatba került botrányos ügyekkel. A Tocsik-ügyben Boldvai László, a Szeva-ügyben Podolák György, az olajügyben Karl Imre és Szűcs Erika neve került például nyilvánosságra. Volt-e szó ezekről a pártban? Helyesled-e, hogy ezek a politikusok még mindig ott vannak?

- Természetesen volt szó párton és frakción belül ezekről az urakról. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Sajnálom, hogy nem tudták megállni.

- Az általad vezetett Xénia Láz Egyesület az akkori hírek szerint több milliós támogatást kapott a Gyermek és Ifjúsági Alapprogramból. Ennek egy részét Koncz István címzetes államtitkár és te, mint az egyesület elnöke, a Munkaügyi Minisztérium kabinetirodájának munkatársa - tehát két köztisztviselő - pályázaton kívül aláírt szerződés alapján juttattátok az egyesületnek. Etikusnak tartod ma ezt az eljárást? Köszönöm a válaszokat!

- Nem úgy, nem akkor, s nem oly módon történt, mint ahogy leírta. Ha így történt volna, akkor az valóban kétségeket ébresztene, de a valóság az, hogy az egyesület támogatást kapott, de ezek pályázat útján dőltek el. Kivétel egy esetet, amelyre ön is gondol, de itt nem én voltam az aláíró. Én az államtitkár úrral egy elvi megállapodást kötöttem, amelynek lényege az volt, hogy segítik a "Egy jegyet javítani" akciót népszerűsíteni a pedagógusok körében.

(Frett): - Schmuck úr, önnek igaza van. Valahogy el kell kezdeni egy normális baloldali párt kialakítását. Belülről vagy kívülről: mindegy. A konzervatív érzelmű embereknek ugyanis nem a baloldallal vagy a szociáldemokráciával van baja, hanem azokkal, akik ma Magyarországon ezt akarnák képviselni (levitézlett MSZMP-funkcik az MSZP-ben). És akikkel a jelek szerint önnek sem lesz könnyű, de hajrá.

- Tökéletesen igaza van. Persze, hogy nem lesz könnyű. De abban bízom, hogy a párton belül föl fogják "az egyszerű párttagok", hogy ha nem változtatunk, az ország jövőjét kockáztatjuk.

(ObudaFan_d): - Bicskei Bertalan megkereste már, hogy beválogassa a magyar labdarúgó-válogatottba?

- Folynak erről tárgyalások, de még így túlsúlyosan is jobban játszom, mint az átlag, így egyelőre nem mondtam igent a felkérésre. Egyébként én magam "nem szeretem" a focit, habár van párt, ahol ez már kizárásra is adhatna okot. Kivételesen nem az MSZP-re gondolok.

(Rsüni): - Schmuk úr! Most hogyan tovább? Lesz-e fellebbezés? Ha nem, kéri felvételét másik pártba? Önök a G3-ban hogyan képzelik a párt megújítását azon kívül, amit eddig megismerhettünk? Lát-e hasonlóságot az MSZP-ben és az FKGP-ben zajló folyamatok között? Ön szerint is demokratikusan működő párt az MSZP? Ön azt nyilatkozta, hogy Kovács László alkalmatlan arra, hogy győzelemre vezesse a pártot. Ön szerint van egyáltalán olyan politikus ott, aki alkalmas lenne erre? Ha van, ön szerint ki az? Mennyibe kerül a könyve?

- Nagy baj, ha a párton belül a gondolatoknak nincs szabadsága, a vélemények elmondására nincs lehetőség, s ha valaki tevőlegesen próbál nemcsak jelszavakban tenni, akkor azt kizárják. Kovács László alkalmatlanságát már ő maga is belátta, s mivel Németh Miklóst kigolyózták, Medgyessy Péter az egyetlen esélyünk. A könyv egyébként 1470 forintba kerül. Az én szerzői jogdíjamból egyrészt egy inkubátort, másrészt egy tragikus körülmények között meghalt szocialista családjának kívánok segíteni.

(pancho): - Schmuck... izé... (mert úr nem, az tuti) Andor! Nem gondolt még rá, hogy felkösse magát? Remek köteleket tudok adni hozzá, többféle színben, és jó erős fákat is mutatok, ha kell. Esetleg gyűjtést rendezek egy Berettára. Jimmy barátja már megmutatta, hogyan kell használnia. Követhetné a Királyt.

- Valószínűleg az észt és a kultúrát nem osztogatják a számítógéppel együtt. Sajnálom, hogy ennyire sötét van magánál. Gyújtson lámpát, majd szopogasson Negrót!

(MESZILARD): - Kedves Andor, szerintem neked feltűnési viszketegséged van. Felháborító, hogy még mindig szocialistának nevezed magad! Kérlek, ne járasd le ezt a jelzőt! Komolyan gondolod, hogy a könyveddel segítheted az MSZP választási győzelmét?!

- Ha nem tetszik, hogy szocialista vagyok, erről nem tehetek. Nem felháborodni, hanem beszélgetni kéne, bárki légy is az álnév alatt. Egyébként meggyőződésem, hogy a könyv segíti az MSZP választási győzelmét.

(GIS9): - T. Schmuck A.! El kellene feledni ezt a belső reformot. Nincs ezen a párton megreformálni való semmi, ez így egy tökéletes komcsi párt. Ott kell hagyni, és belevágni egy újba, ha nem tetszik. Mikor lépi meg az elkerülhetetlent? Nem lehet, hogy bár Rogán pofátlan, de valahol mégiscsak van valami igazság a múmiák tekintetében? Ki az ön miniszterelnök-jelöltje a Maszopban? Van egyáltalán erre alkalmas ember?

- Nem kívánok más pártot alapítani. Hogy a Rogán pofátlan, ezzel egyetértek. Az én miniszterelnök-jelöltem Medgyessy Péter, szerintem alkalmas.

(Tantris17): - Tisztelt Schmuck úr, a baloldal 2002-es választási győzelme érdekében sokak nevében kérem, hogy hagyjon fel a politikai szerepléssel, vonuljon vissza, és próbáljon minél kellemesebben megélni a közszférától távol. Semmi kétségem nincsen afelől, hogy ez önnek menni fog. Annál is jobban fáj az ön tevékenysége, mert ahhoz a generációhoz tartozik, amelynek már valóban ott kellene dörömbölni a pártvezetés kapujában, persze nem az ön módszereivel, és nem az önhöz hasonló emberekkel. Ha Ullmann Mónikát látja, sok szeretettel üdvözlöm.

- Ne dörömböljön, mert a pártvezetés életkorából adódóan már nem hallja meg. Sokkal jobban tenné, ha pl. elolvasná, hogy mit gondolunk, és mit szeretnénk, s eljönne valamelyik vitadélutánra, és személyesen mondaná el véleményét róla. Én bírom a kritikát, de meggyőződésem, hogy igazam van.

(Gai-Iuron): - Kedves Andor! Milyen érzés volt Norbi kaziját reklámozni? Múltkor láttam, hogy főzött egy báros kislányt egy vendéglőben (a Pozsonyi úton). Megvolt?

-Norbinak sokat köszönhetek. Megkért rá, hát miért ne! Ha ugyanarra gondolunk, akkor igen.