Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Schmuck: Kovács nem tartotta be az egyezséget

2001.06.03. 20:29
Schmuck Andor az MSZP-ből pénteken kizárt fiatal politikus az m1 Hét című műsorának úgy nyilatkozott: a szocialisták félelemből zárták ki őt a pártból. A döntéshozó testület egyetlen tagja sem olvasta még Schmuck a Könyvhétre megjelenő 'Bal - eseteim - Első csapás' című könyvét.
Schmuck Andor kijelentette, végülis azért döntött a szocialista párt több prominens politikusát leleplező könyv megjelentetése mellett, mert Kovács László pártelnök nem tartotta be egy évvel ezelőtti megállapodásukat. Annak idején Kovács Lászlóval abban állapodott meg, hogy a könyvben érintett szocialista politikusok gazdasági kapcsolatairól szóló információkat előbb a pártban vizsgálják meg, természetesen az érintettek közreműködésével. Ez azonban nem történt meg, senkit nem hallgattak meg és elmaradtak az egyeztető tárgyalások is. Schmuck magabiztosan áll a perek elé, mert mint mondja, sok bizonyíték van a kezében.

Schmuck Andor

Az etikai bizottság Schmuck meghallgatása nélkül döntött

A szocialista párt etikai bizottsága a kizárandó politikus meghallgatása nélkül döntött pénteken. A fiatal politikus csak egy rövid e-mailből értesült arról, hogy kizárták az MSZP-ből. Az indoklás szerint azért, mert nyíltan támadta a párt politikáját és több vezetőjét. A kizárt politikus úgy véli, mivel eddig még senki nem olvasta a könyvét, ez előre is olyan reakciókat váltott ki, amely a kizárókat minősíti. Véleménye szerint a jelenség mögött az áll, hogy megindulhat az MSZP-ben is egy olyan folyamat, mint az FKGP-ben, miszerint, aki a párt politikájával szembehelyezkedik, aki bírálja annak döntéseit, annak nincs helye a párt tagjai között. Véleménye szerint ez a történés régi pártállami emlékeket ébreszt.

A fiatal ex-szocialista a Hétnek adott interjúban nem nevezte néven azokat a politikusokat, akik úgymond lelepleződnek a június 6-án megjelenő 'Bal-eseteim - Első csapás' című könyvében, annyit azonban elmondott, hogy a rendszerváltozás tíz évének szocialista történetét és személyes karrierjét is megismerhetik belőle az olvasók. Így kiderülhet majd az is, hogy miképpen élte Schmuck Andor - ahogy ő mondja - a Xénia Láz tündöklését és bukását, a kormánykoalíciót az SZDSZ-szel '94-98 között, és az első fegyelmi tárgyalást az MSZP-ben.

Schmuck valószínűleg fellebbezni fog a kizárása ellen

A politikus közölte, jövő péntekre összehívta a G3 azaz a "szocialista párton belüli őszinte véleménycserének fórumot teremtő" klub tagjait, hogy megvitassák, érdemes-e fellebbezni a döntés ellen. S bár nem szeretné, ha eljövendő kongresszusok a Schmuck-ügyről szólnának, érdemesnek tartaná belülről megváltoztatni a szocialista pártot.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft