Alfréd
-3 °C
3 °C

Schönthal Henrik egyelőre hallgat

2005.09.06. 20:54
A rendőrség előterjesztést tett Schönthal Henrik előzetes letartóztatására. A férfi még nem tett vallomást.

A Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) előterjesztést tett Schönthal Henrik előzetes letartóztatására - közölte az NNI szóvivője kedden este az MTI kérdésére. Schönthal Henriket a Fővárosi Főügyészség ügyészei és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói a Ferihegyi repülőtéren hétfőn vették őrizetbe.

Schönthal Henriket hétfőn délután kihallgatták, és pénzmosással, valamint sikkasztással és magánokirat-hamisítással meggyanúsították. A gyanúsított egyelőre nem tett vallomást.

Önként jött haza

Schönthal Henrik ügyvédje, Bárándy Péter hétfőn elmondta: ügyfele Amerikából "együttműködés eredményeként", önként tért haza, tudatában annak, hogy őrizetbe veszik.

Az ügyvéd szerepét a Fidesz egyik képviselője megkérdőjelezte. Bárándy esetében felvetették az összeférhetetlenséget, mert szerintük az ügyvéd még igazságügyi miniszterként vagy "nem tanúsított a terhelt érdekével ellentétes magatartást". A képviselő szerint ha miniszterként végezte a munkáját, akkor "most nem lehetne a gyanúsított védője".

Schönthal Henrik megalapozottan gyanúsítható pénzmosással. Schönthal a gyanú szerint két off-shore cég (a Montrade és és a Balmoral) "rendelkezésre jogosult tagja" volt, azaz dönthetett a cég pénzügyeiről, számláiról. Schöntal a gyanú szerint tudta, hogy a cégeken keresztül folyt pénzek a Kulcsár Attila által elkövetett bűncselekményekből származnak. Ennek tudatában közreműködött abban, hogy a pénzt tovább utalják az off-shore cégek, és az ügyben gyanúsított két szír állampolgár felvehessen összesen 6 milliárd 200 millió forint, bűncselekményből származó pénzt.