Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Elhalasztották a döntést Schönthal letartóztatásáról

2005.09.07. 16:13
Negyed órával a tárgyalás kitűzött időpontja előtt kapták csak meg a bírák a nyomozati iratokat az ügyészségtől, így nem tudtak dönteni Schönthal Henrik előzetes letartóztatásáról. A bróker-ügyben sikkasztással és pénzmosással gyanúsított Schönthal csütörtök estig őrizetben marad, délelőtt dönthetnek letartóztatásáról.

Nem érkeztek meg a bíróságra a nyomozati iratok, így a testület nem tudott dönteni Schönthal Henrik, a brókerbotrány hétfőn őrizetbe vett gyanúsítottjának előzetes letartóztatásáról. Ezek hiányában nem lehetett érdemi döntést hozni, mondta el az MTI-nek Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, Schönthal védője.

A brókerügyben pénzmosással gyanúsított, évek óta az Egyesült Államokban bújkáló férfi ennek ellenére sem szabadul, csütörtök estig őrizetben tarthatják. A bíróság csütörtök délelőtt újra összeűl, hogy döntsön az ügyészség indítványáról. Az eljáró ügyészek szerint ha Schönthal szabad lábon marad, az veszélyeztetheti a nyomozás érdekeit.

A Fővárosi Bíróság téjékoztatása szerint az ügyészség negyed órával a kitűzött tárgyalási időpont előtt küldte meg az ügy iratait, ráadásul az ügyész által megjelölt bizonyítási eszközök pedig csak részben álltak rendelkezésre.

Schönthal ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki - ennek kiadását az ellenzék vádjai szerint Bárándy még igazságügyi miniszterként hátráltatta -, a gyanúsított azonban önként tért haza az Egyesült Államokból hétfőn. Bárándy szerint védence várhatóan napokon belül részletes vallomást fog tenni.