Vásároljon bóvlit, nem éri meglepetés!

2000.06.07. 16:28
Zugárusok ha kényszervágásból származó nyers húst vagy zárjegy nélküli cigicigicigíííít sóznának rám a Nyugati aluljáróban, nem kúsznék vissza reklamálni, hogy szamurájkarddal vagy nuncsakuval szedjenek ízekre nyakkendő-árusnak maszkírozott hústornyok. Pedig alapvető jogaim vannak: bármire, amit Magyarországon vásárolok garancia vagy jótállás vonatkozik. Cipőkanálra hat hónap például.
A fényesre suvickolt üvegtábla, neon, kirakatbaba a pult mögött, márkajelzés, hír, név - hinném, céljuk megerősíteni fogyasztói szokásaimat és bizalmamat, ha úgy adódik, mehetek például panaszra.

Évának például nagyon tetszenek a feszes nacik. Többször is vett sztreccs nadrágot, ám a gumírozás mindegyikben tönkrement egy év alatt. Úgy döntött, hogy ebből egy márkásabbat vesz, az biztosan tovább bírja a gyűrődést.

Megjárta a sokezer forintos Keyo nadrággal is: három hónapig hordta, és a drágaság is szöszölődni kezdett. Visszament hát az örök tavasz belvárosában lévő üzletbe, és megkérdezte a lányoktól, mit lehet ilyenkor tenni. Sziszegték mintegy elefántcsont-toronyból, ruhára volna csupán három hónap garancia, nem lehet cserélni.

Legtöbben ilyenkor már legyintenének, kinek van kedve kálváriát járni, mégis - márkás is, drága is, legalább ha bírná...

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyeleten viszont fölvilágosították, hogy ruhára - akármilyen márkájú - fél év szavatosságot írnak elő.

Éva visszament az üzletbe és elmondta, mit hallott. Erre azt válaszolták, hogy akkor elküldik Kermire (Kermi egyébként már nincs), ám a vizsgálat díját, ha nincs igaza, a panaszosnak kell állnia. Háromszor volt ugyanabban a "jónevű" üzletben - se pénz, se áru, se goodwil, se bizalom.

Reklamációk

Január óta összesen 3.986 reklamáció érkezett a minőségellenőrökhöz. A jótállási panaszokról 30 nap alatt, a szavatosságról 10 nap alatt dönt a főfelügyelőség.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársa elmondta: jótállás tartós fogyasztási cikkekre vonatkozik (pl.: bútor, kerékpár, autó) - erről a 117/1191-es kormányrendelet rendelkezik. A jótállás teljes körű, amennyiben a hiba rendeltetésszerű használat mellett következik be.

Fogyasztóvédelmi ismeretek

Hat hónap szavatosság érvényes minden másra, ami nem tartós fogyasztási cikk, nem élelmiszer és nem vegyi anyag (ez utóbbi kettőről külön jogszabály rendelkezik), tehát többek között ruhára, cipőre, autógumira, videokazettára, magnókazettára, könyvre, füzetre, számítógépes lemezre, nyomtató festékkazettájára, képkeretre, bélyegzőre, autóalkatrészre, számítógép-alkatrészre vagy cipőkanálra.

A rejtett anyag- vagy gyártási hibás termékek esetében a 4/1978-as belkereskedelmi minisztériumi rendelet szabályozza a reklamáció rendezését - a polgári törvénykönyv 308-as paragrafusának egyes bekezdése írja elő a hat hónap szavatosságot. Ez mindenre vonatkozik, amit ma Magyarországon eladnak.

Az üzlet, még ha elköltözik is, felelősséggel tartozik az áruért. Ha jogutód nélkül megszűnik, akkor a cégbírósági bejegyzés alapján be lehet perelni azt a személyt, aki bejegyeztette a céget.

A hét vicce

Bemegy a fickó a boltba. Ránéz a boltosra, hirtelen fülig ér a szája az öromtől és megkérdi:
- Hé, hát nem ismer meg?
- Nem - mondja a boltos.
Ürge leveszi a szemüvegét:
- Így se?
- Nem - kontráz a boltos, - így se.
Fickó közelebb megy, megigazitja a haját:
- Na de így, így már tuti megismer?
Boltos:
- Sajnos nem, de elárulná, hogy ki a fene maga?
- Én vagyok a vevő.

Ha alaptalan a reklamáció, általában nem számláznak, az állam viseli a költségeket. Ha alapos, a rossz minőségű terméket áruló üzlet fizeti a díjat. Egy cipő vizsgálati díja körülbelül 1.000 forint, a műszaki cikkeknél ez az összeg 1.500 forint óránként, de egy termék vizsgálata nem kerül többe általában 3.000 forintnál.

Szeptembertől már az óvodában is oktatnak fogyasztóvédelmi ismereteket. Az Oktatási Minisztérium - a Comenius 2000 közoktatási minőségfejlesztési program keretén belül már megkezdte a pedagógus-továbbképzést: tantárgy lesz a minőségirányítási, minőségügyi alapismeret.