Siklós tervez, Schwajda végez

2000.07.04. 12:11
,,Schwajda György kormánybiztos sajnálattal vette tudomásul, hogy felkérését Vadász György visszautasította, és tegnapi nyílt levelében erősen félretájékoztatta a közvéleményt" - tájékoztatta az Indexet Márton Éva, az Új Nemzeti Kht. sajtószóvivője kedden délelőtt. A Vadász és Társai Építőművész Kft. viszont cáfolja a kormánybiztos állításait, ők ugyanis nem utasították vissza Schwajda felkérését. A IX. kerületi önkormányzattól az Index megtudta, hogy az Új Nemzeti Kht. beadta az új létesítmény dokumentációját, az engedélyeztetés pedig "folyamatban van".

A felkínált szerződés - a kht. szerint - önálló tervezői munkára szólt, kizárólag az alapozásnál kellett volna figyelembe vennie (Vadásznak) Siklós Mária tervét.

Tekintettel arra - folytatódik Schwajda közleménye -, hogy Vadász György ezt nem fogadta el, valamint a két alkalommal is felkínált szerződést nem írta alá, a tárgyalásokat a mai nappal (július 4-ével) eredménytelennek és befejezttnek nyilvánítja.

Egyidejűleg a kormánybiztos - mint megrendelő - semmilyen törvényes akadályát nem látja annak, hogy a mai napon (kedden) benyújtsa az engedélyezési tervet a IX. kerületi önkormányzatnak.

Időközben az Index úgy értesült, hogy a dokumentációt eljuttatták a ferencvárosi polgármesteri hivatalba, ahol "az engedélyezés folyamatban van". Siklós Mária megerősítette információnkat, hozzátéve: a színpadtechnikát még nem tartalmazza a beadott dokumentáció, viszont minden benne van, "ami az engedélyeztetéshez szükséges".

Vadász György, az új Nemzeti Színház tervpályázatának nyertes építésze, a hannoveri világkiállítás magyar pavilonjának elismert konstruktőre hétfőn nyílt levelet tett közzé. A Schwajda György irodájához (is) eljuttatott írásban leszögezi: a pályázati kiírás szellemében tudna és akarna is együttműködni Siklós Mária építésszel, de nem úgy, hogy a közös munka helyett feladata csupán szépészeti tanácsadássá, konzulensséggé degradálódjék.

Vadász Bence, a Kossuth- és Ybl-díjas építész fia, a győztes pályázat társtervezője az Indexnek kedden elmondta: hivatalosan nem értesültek a kormánybiztos lépéséről, csupán újságíróktól tudták meg a hírt. Vadász Bence hangsúlyozta: nem igaz, hogy félretájékoztatták volna a közvéleményt, igazat írtak nyílt levelükben, s ezt dokumentumokkal is igazolni tudják.

Vadász Bence - korábbi, hétfői nyilatkozatával összhangban - megerősítette: nem utasították vissza Schwajda György felkéréseit, és továbbra is nyitottak a tárgyalásokra.

Egyetlen feltételt nem tudott elfogadni a kormánybiztos ajánlatából a Vadász és Társai Építőművész Kft.: azt, hogy idegen tervet írjanak alá, vagyis, hogy ne tervezzenk, hanem konzultáljanak - tette hozzá Vadász Bence.

Az Index érdeklődésére Siklós Mária nem kívánta kommentálni a Schwajda György és a Vadász és Társai Építőművész Kft. közötti vitát.