Zoltán
9 °C
21 °C

Megnyílt a nemzetközi biztonságtechnikai kiállítás

2000.11.08. 15:50
Több mint kétszáz cég mutatja be termékeit a megerősített ajtózáraktól a műholdas követőrendszerekig Budapesten, a XI. Nemzetközi Biztonságtechnikai, Vagyonvédelmi, Tűz- és Bankbiztonsági Kiállításon. A kormánynak érdeke, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki mind a vagyonvédelmi cégek képviselőivel, mind a nemzetközi bűnüldöző szervezetekkel - mondta el a megnyitón Felkai László, a BM közigazgatási államtitkára. Ennek érdekében Magyarország jövőre hivatalosan is csatlakozni fog az Európai Unió bűnüldöző szervezetéhez, az Europoolhoz.
Ha a vagyonelleni bűncselekmények visszaszorítására jó szabályokat akar kialakítani a kormány, akkor párbeszédet kell folytatnia a szakma képviselőivel - nyitotta meg a XI. Nemzetközi Biztonságtechnikai, Vagyonvédelmi, Tűz- és Bankbiztonsági Kiállítást Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára. Az elmúlt tizenöt évben ezek a bűncselekmények adták az összes bűncselekmény kétharmadát, az idén már több mint kilencvenmilliárd forint az okozott kár.

Még mindig divatos a hengerzártörés

Luczay-Pénzes Attila
igazságügyi szakértő
A vagyonelleni bűncselekmények elleni fellépést mutatja be a kiállításon az Országos Rendőr-főkapitányság. Abban is segítséget kívánnak nyújtani az embereknek, hogy hol vannak azok a pontok a bejárati ajtókon, melyek megerősítésével megnehezíthetik, vagy megakadályozhatják a betöréses lopásokat. A hengerzártörés még mindig divatos elkövetési módszer, pedig kisebb befektetéssel olyan zár is vásárolható, melyet nem lehet eltörni - mondta el lapunknak Luczay-Pénzes Attila igazságügyi szakértő.

Minden megyei főkapitányságnak van kriminalisztikai szakértője, az ő feladatuk a betörések utáni nyomok elemzése. Videomikroszkóp segítségével azt is meg tudják állapítani, hogy egy ajtót mivel nyitottak ki, ezzel betöréssorozatokra derítve fényt. Egy ilyen vizsgálat azonban 10-15 napot vesz igénybe.

A számítógép nyomoz

A betöréses lopások felderítését szolgálja a tavasszal üzembe állított számítógépes rendszer. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság által kidolgozott program összefoglalja az elkövetések jellemzőit, így pontos információkat ad az elkövetés módjáról, és a helyszínen talált nyomokról is. Ez alapján keres összefüggéseket, így sokszor az elkövetőt is meg tudja nevezni. Az adatokat naponta frissítik, és a megye összes kapitányságának lehetősége van a használatára.

A közbiztonságot a szervezett bűnözés határozza meg

Felkai László:
A szervezett bűnözés az ország szuverenitását veszélyezteti
Az Európai Unió követelményeinek 90-95 százalékát akkor is teljesíteni kéne Magyarországnak, ha nem csatlakozna a szervezethez - vélekedett az államtitkár. Az unió országunk minősítésénél is három tényezőt tart a legfontosabbnak: a határőrséget, a menekültpolitikát és a szervezett bűnözés elleni fellépést.

A szervezett bűnözés nem azért veszélyes, mert néhány ember meggazdagszik rajta, vagy az állam adóbevétele csökken, hanem azért, mert kialakít egy második erkölcsi értékrendet. Ha a kormány, illetve a parlament nem kontrolálja az emberek egy csoportját, akkor az ország szuverenitása sérül. Mindezek megakadályozásához társadalmi és politikai támogatás szükséges - fejtette ki Felkai László.

Jövőre az Europool tagja leszünk

Hatékony nemzetközi együttműködésre törekszik a rendőrség, az FBI-jal már öt éve szoros kapcsolatot alakítottak ki. Hamarosan csatlakozni fog az Európai Unió bűnüldöző szervezetéhez is, az Europoolhoz. Ennek nem feltétele az EU-tagság, bárkit felvesznek, aki megfelel a követelményeknek. Egy bizottság érettnek tartotta Magyarországot, és ezt november 30-án hivatalosan is bejelentik. Jövő év elején már teljes jogú tagok lehetünk.

A kiállítás
SAP-rendezvénycsarnok: Budapest, XIV. kerület, Dózsa György út 1-3.

Nyitvatartás:
November 8-10. között 9.00-17.00, illetve november 11-én 9-16.00 óráig.

Belépő: 350 Ft

A huszonkét ország, több mint kétszáz cég termékeit bemutató rendezvény szombatig tekinthető meg a BS szomszédságában lévő SAP-rendezvénycsarnokban. A kiállításhoz egy konferencia is kapcsolódik az internetes bűnözésről, a kémműholdak elleni védekezésről és a polgári célú lőfegyverek törvényi szabályozásának előkészítéséről is.