Móric
9 °C
15 °C

Kisebb lesz a segély a minimálbérhez képest

2008.06.27. 18:19
Három javaslatot dolgoznak ki: kisebb segély a minimálbérhez képest, kötelező képzés a segélyezett fiataloknak, több forrás közmunkára, mint segélyezésre.

Három javaslattal alakítaná át a kormány a szociális támogatások rendszerét az állástalanok segítése érdekében; ebben állapodott meg a kabinet és az MSZP-frakció pénteki tanácskozásán a Pest megyei Dobogókőn. Az elképzeléseket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök ismertette az egyeztetés után.

Az első javaslat szerint a pénzügyi támogatások átalakításával arra kell ösztönözni az önkormányzatokat, hogy a rendelkezésre álló forrásokat segélyezés helyett közmunkaprogramokra fordítsák. Gyurcsány Ferenc kiemelte: az önkormányzatok a szabályozás miatt jelenleg abban érdekeltek, hogy az egyszerűbb utat válasszák és segélyt adjanak a közmunkaprogramok szervezése helyett. A cél, hogy a segélyezettek találjanak munkát a közfoglalkoztatásban.

A második elképzelés alapján a fiatal munkanélküliek csak akkor kaphatnának segélyt, ha képzésen vesznek részt. A segélyezettek negyven százaléka tizen- és huszonéves, számukra kötelező lenne a képzés, ha szociális segélyt szeretnének. Ez jelentheti az általános iskola befejezését éppúgy, mint a szakmatanulást, tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A harmadik pont szerint a minimálbér és a segély legmagasabb összegét távolítani kell egymástól. Így az érintetteknek érdemesebb lesz inkább munkát találni a segély helyett, mondta a miniszterelnök. A három javaslatot nyáron dolgozzák ki részletesen, ősszel dönthet róluk a kormány, illetve a parlament.

A kormányfő arról is beszélt, hogy egyszerűbb adórendszerre, kevesebb adókedvezményre van szükség Magyarországon. Bejelentette, hogy a kormány átfogó gazdasági egyeztető fórumot hoz létre, a kormány-önkormányzat egyeztető fórum mintájára. A fórum célja, hogy konzultációt biztosítson a gazdasági élet, az üzleti szféra szereplői és a kormány között.